Gazdaság

2009.09.25. 18:26

Tejesek petíciója a miniszternek

Drasztikus lépéseket helyeztek kilátásba a tejtermelők, amennyiben a kormány nem áll ki mellettük és nem siet az ágazat megsegítésére.

Márkus Kata

Tiltakozó transzparensek előtt és a felszámolt állattartó telepeket szimbolizáló kulcsot tartó gazdák mellett adtak át  petíciót a tejtermelők Gráf József agrárminiszternek pénteken Kaposváron, a Pannon Lovasakadémián. A tárcavezető a harmadik alkalommal megrendezett állattenyésztési napok megnyitójára érkezett a somogyi megyeszékhelyre.

Tiltakozunk az EU bizottságának tejágazati politikája, s a kereskedelmi láncok piaci erőfölénnyel való visszaélése ellen – áll a petícióban, melyet hat termelői szervezet és az Európai Hegyitarka Szövetség vezetősége írt alá.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gráf József: Magyarország nem tud tovább várni az uniós lépésekre
[/caption]
Amíg a tej felvásárlási ára 25-30 százalékkal csökkent, a fogyasztói ára 7-8 százalékkal emelkedett – hívta föl a figyelmet a tiltakozólevél átadásakor Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. – Követeljük ezért, hogy miniszter úr az eddigieknél is hatékonyabban képviseljen bennünket a kormányban és az unió mezőgazdasági bizottságában. Amennyiben az unió nem hoz hatásos intézkedéseket október közepéig a tejágazat megsegítésére, úgy a magyar tejtermelők is csatlakoznak az uniós gazdák tiltakozásához, az eddiginél drasztikusabb megoldásokat választanak.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvári Állattenyésztési Napok
[/caption]
– Magyarország nem tud tovább várni az uniós lépésekre – mondta a petíciót átvéve Gráf József –, ezért három intézkedést tesz az agrárkormányzat. A jövő évi tejtámogatásokat október 16-val kifizetjük. A szintén jövőre esedékes földalapú szoctámogatások 70 százalékát is ebben az évben kifizetjük. Az össztámogatások krízishelyzetben lévőkre fordítható 3,5 százalékát pedig teljes egészében a tejágazat megsegítésére szánjuk. Így az eddigi 8 forint 30 fillér helyett 22-24 forint támogatást tudunk tejliterenként adni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvári Állattenyésztési Napok
[/caption]
Modern, versenyképes állattenyésztés és növénytermesztés megvalósítását tűztük ki célul évekkel ezelőtt, amihez felhasználjuk az uniós forrásokat – mondta az állattenyésztési napok megnyitóján Gráf József agrárminiszter. – Neki kellett tehát látni modernizálni a gazdáknak, amihez mindennel rendelkeztek, amivel vetélytársaik. Egyetlen dolog hiányzott, a tőke. Ebben viszont segítségünkre volt az unióba való belépés. 2004-ben egy 1300 milliárd forintos program indult el, melynek 48 százalékát modernizálásra fordítjuk. Ötszázmilliárd forint értékben már kiadtunk határozatokat arról, hogy a gazdák elkezdhetik beruházásaikat, s 140 milliárdot már ki is fizettünk, tehát befejeződtek a munkák.

A mezőgazdasági termelők értékesítési nehézségeiről szólva Gráf József hozzátette: az igazi nagy probléma, hogy a hazai vásárlók nem jutnak tőkéhez, forgóeszközhöz. A malmok egyhetes készleteket vásárolnak – hangsúlyozta Gráf József –, míg korábban fél évre megvették a terményeiket. A kereskedők szintén nem jutnak kölcsönhöz, a felvásárlás nem tud beindulni a mostani krízishelyzet miatt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvári Állattenyésztési Napok
[/caption]
– Ezt a helyzetet kell tehát áthidalnunk, amire több lehetőség van. A gazdálkodók egy részének az a megoldás, hogy közraktározza a búzáját. Igaz, hogy így az árnak csak a 70 százalékát kapja meg, de a finanszírozást tovább tudja bonyolítani. Aztán megnyílik az uniós lehetőségünk, fel kell ajánlani felvásárlásra a terményt, 28-29 ezer forintos árat ígérnek tonnánként a búzáért.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvári Állattenyésztési Napok
[/caption]
Persze, akinek nincs raktára, vagy nem tudja beszállítani, azoknál ez problémát okoz. Ezen kívül megindítjuk az állami felvásárlást, hogy elindítsuk a piacot. Négy olyan hitelkonstrukciót is kidolgoztunk, ahol a fejlesztési bank adja a tőkét a kereskedelmi bankoknak. Tehát nem hivatkozhatnak arra, hogy nincs tőkéjük. E mögött 80 százalékos állami garancia van, ám számomra érthetetlen módon ezzel mégis nagyon óvatosan élnek a gazdák.Több mint száz kiállító, ezer tenyészállat és gazdáik vették birtokba pénteken a Pannon Lovasakadémia 40 hektáros területét. A harmadik Kaposvári Állattenyésztési Napok pénteki megnyitóján Horn Péter, a szervező Kaposvári Egyetem korábbi rektora azt mondta: a politika soha nem vette elég komolyan az állattenyésztést, annak ellenére hogy mindig húzóágazat volt. Azt hittük, hogy az Európai Unióval jobb lesz a helyzet – mondta Horn Péter –, ám rá kellett jönnünk, hogy az unió sem jobb, mint a magyar kormányzatok voltak.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!