Gazdaság

2009.10.06. 15:31

Ameddig a takaró ér! Hitel - kemény feltételekkel

A devizahitelezés kockázatának csökkentésére dolgozott ki javaslatot az MNB. Az utóbbi időben amúgy is erősen restriktív banki hitelezési gyakorlat mellett nagyon szigorú adminisztratív szabályokat vezetnének be.

(x)

A tervezet jelentősen korlátozná a hitelfelvétel maximális futamidejét és szigorítaná a hitelezési feltételeket. A javaslat alapján a minimálbéresek gyakorlatilag lemondhatnak a hitelekről. Az elképzelés mind a bank, mind az ügyfél kockázatait mérsékli - a túlzott eladósodás elkerülésével - a vállalható jövedelemarányos törlesztés korlátozása, ami egy kétkeresős háztartás nettó átlagjövedelméhez képest forinthiteleknél maximum 30 százalék lehetne.A forintalapú jelzáloghiteleknél a piaci érték alapján 70 százalékos maximális arány javasolható az MNB elképzelése szerint. A forintalapú gépjármű-finanszírozásnál 80 százalékos arányt vár el az MNB, maximálisan 5 éves futamidő mellett. A devizahiteleknél sokkal szigorúbb korlátot javasol a jegybank, az eurón kívüli egyéb devizákat egy 0,5-ös szorzó alkalmazásával kitörölné a banki gyakorlatból.

Az MNB arra számít, hogy a devizahitelezés rövidesen újra elindul, de szeretnék, ha ennek lakossági kockázata nem haladná meg a normális mértéket. Ezzel pedig megakadályozzák az emberek erőn felüli eladósodását.

Mint Simor András, a Nemzeti Bank elnöke elmondta, a cél, hogy megakadályozni a kockázatos devizaadósság ismételt felépülését a jövőben. A javaslatot megküldték a pénzügyminisztériumnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!