Gazdaság

2009.11.01. 14:54

Dermesztő lehúzás: egy liter benzin 330 forint lehet

Januártól egy liter benzinért akár 330 forintot fizethetünk a kutaknál, a gázolaj ára elérheti a 320 forintot.

Harsányi Miklós

Hamarosan emelik az üzemanyagárba épített jövedéki adót. Így az év elején egy liter benzin ára 320-330 forint lehet, a gázolaj is jócskán átlépi a lélektani 300 forintos határt. Az emelés uniós előírás. Hírek szerint ezzel együtt a kőolaj világpiaci ára is valószínűleg nő. A benzin – a mostanihoz képest – 25-30 forinttal emelkedhet, a gázolajé pedig csaknem 15 forinttal.– Dermesztő hatást gyakorol az üzemanyagár-emelés a vállalkozásokra – reagált a hírekre vasárnap Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke. A Sonline.hu-nak azt mondta: a drágulás súlyos károkat okozhat az amúgy is rendkívül instabil gazdasági szerkezetre. Egy ilyen jelentős árváltozás következményeit a somogyi kis- és közepes vállalkozások többsége már nem tudja átvállalni. Aki képes áthárítani a költségnövekedést, azok fennmaradnak. – Ahol ez nem sikerül, azok tönkre mennek – fogalmazott az elnök.

Daxner szerint az adócsökkentés hozna változást a gazdasági életben. – Ez nem lózung, máshol már bevált eljárásról van szó – emelte ki. – Szerintem ha az állam kevesebb bevétellel megelégedne, akkor ezzel támogatná a gazdaság beindulását. Így az állam a motor szerepét tölthetné be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!