Gazdaság

2009.11.19. 12:10

Elkelt a repülőtér: 31 milliárdos fejlesztés Taszáron

Interkontinentális repülőtér és logisztikai bázis épül 960 munkahelyet teremtve a taszári repülőtéren.

Balassa Tamás

Érvényes és eredményes volt a taszári repülőtér hasznosítására meghirdetett pályázat, jelentették be csütörtökön Kaposváron. A volt katonai légibázis mintegy 500 hektáros területét az erre a célra angolszász és közel-keleti beruházók konzorciuma által alapított Ugarde Kft. kapta meg egymilliárd forintért. Terveik szerint interkontinentális polgári cargo repülőteret indítanak multinacionális szolgáltatók számára 2014-ben. Tíz év alatt 31 milliárd forintot fektetnek be, az első három évben 160, a következő háromban további 800 munkahelyet hoznak létre.
Kolber István, a taszári repülőtérfejlesztés miniszterelnöki megbízottja a sajtótájékoztatón elmondta: a volt katonai repülőtér hadrendből kivonása óta eltelt három és fél éves előkészítés után a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította a hasznosításra kiírt pályázatot. A beruházással Somogy megye történetének egyik legnagyobb gazdaságfejlesztési projektje indulhat meg, tette hozzá.

Az augusztusban meghirdetett taszári repülőtér térségfejlesztési célú, kétfordulós hasznosítási pályázata eredményesen zárult. A nyertes ajánlattevő, az Ugarde Kft. 1 milliárd forintot ajánlott a repülőtérért, vállalta a 700 millió és 1,8 milliárd forint közé tehető környezeti károk felszámolását, emellett 2016-ig 23,3 milliárd, hosszabb távon 30 milliárd forintos fejlesztést valósít meg.A fejlesztés a szerződéskötés és birtokbaadás lezárását követően 2010-ben indul a tervezési és engedélyezési eljárásokkal. Ezt követően kezdődhetnek meg a repülőtér működését megalapozó konkrét eszközbeszerzések – fénytechnika, navigáció, távközlő rendszerek – és ingatlanfejlesztések. Ötezer négyzetméteres raktárkapacitás és 30 ezer négyzetméteres logisztikai csarnok épül. A repülőtér 2014-ben lesz ismételten üzemképes. A légikikötő funkcióhoz szükséges szolgáltatások teljes körét, a vámraktárt és a repülőgép-karbantartást 2018-ig alakítják ki.

A pénzügyi-gazdasági válság kapcsán kialakult nehéz helyzet ellenére sikeresen zárult tehát a teljes taszári hasznosítási pályázati folyamat, mondta Kolber István. A volt katonai légibázis 32 hektáros területére a Kapos Busz Kft. már márciusban befizette a 64 millió forintos vételárát.
A garanciális feltételek mindkét nyertes ajánlattevő számára szigorúak, egyebek között évente 50 millió forint a kötbér.
A miniszterelnöki megbízott végül mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette a taszári repülési remények életben tartását, és a hasznosítást.

Repülés elnehezült szárnyakon

Kérdésünkre Kolber István elmondta: nem ismerik az Ugarde Kft. megtérülési számításait, de azt már a megvalósíthatósági tanulmány is jelezte, a befektetők magas kockázatot vállalnak az interkontinentális cargo bázis taszári létrehozásával. A légiszállítási tevékenység azonban eltérő kockázatot és nehézségeket jelent, mint az utasszállítás, mely a régióban Sármelléken és Pécs-Pogánynál is akadozik. Kérdésünkre elhangzott az is, hogy az angolszász-közel-keleti konzorcium résztvevőinek komoly referenciái vannak a regionális repülőterek fejlesztésében. A befektetőket legkésőbb a szerződés várhatóan januári aláírásakor ismerheti meg a nagyközönség. Szándékuk komolyságát jelzi, hogy a pályázat korábbi kiírásakor is versenyben voltak, és letették a 100 milliós biztosítékot is. Összesen egyébként a három kiírás során nyolc ajánlat érkezett, és az NVT két nyertest hirdetett.


A kaposhomoki Ady utcát nem adták el

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közreműködésével nem eladni, hanem értékesíteni, a térség fejlesztése érdekében értékessé tenni kellett Taszárt, hangzott el a sajtótájékoztatón. A volt katonai repülőtér 540 hektáros területe két részletben teljesen elkelt. Kivéve a kaposhomoki Ady Endre utcát, amit nem adott el az állam, ezt díjmentesen megkapja a település, mondta Németh Béla, az MNV tanácsadója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!