Gazdaság

2009.11.16. 16:22

Tabon csak minden ötödik szülő oltatna

A somogyi általános iskolások, óvodások szülei úgy tűnik, még mindig hezitálnak, beoltassák-e gyermeküket a H1N1 elleni vakcinával. Ez derült ki az intézményekhez visszaküldött nyilatkozataikból.

Márkus Kata-Jeki Gabriella

A kéthelyi iskolában és óvodában például a gyerekek több mint 60 százaléka kérte az oltást, míg a tabi általános iskolában csak valamivel több mint 20 százalékuk.– A 241 kéthelyi iskolás és óvodás közül 152-nek a szülei nyilatkoztak úgy, hogy kérik az oltást – tudtuk meg Mándli Sándorné iskolatitkártól. – A gyerekek kedden és szerdán kapják meg az oltást a háziorvostól, aki egyben az iskolaorvos is.

A tabi iskolában az 552 gyerek közül 112-en döntöttek az oltás mellett, s ma már meg is kapták a vakcinát. Az intézménybe visszaérkezett nyilatkozatokból kiderült: tizen oltatták be már korábban gyermeküket. A barcsi általános iskolásoknak valamivel több mint a fele kérte, és mára már meg is kapta a H1N1 elleni védőoltást. Az iskolák összesítéséből kiderült: a Deák Ferenc Általános Iskolában a tanulók 57 százaléka, míg az Arany János Általános Iskola közel 48 százaléka élt az ingyenes oltási lehetőséggel.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyban még vacillálnak a szülők, hogy beoltassák-e a gyermeküket
[/caption]

A kaposvári általános iskolásoknak valamivel több mint 43 százaléka kérte, vagy meg is kapta a H1N1 elleni védőoltást. 286 gyereket oltattak be korábban szüleik, 1511 diák családja pedig most nyilatkozatban kérte az oltást.

– Az ÁNTSZ-hez beérkezett adatokból kiderült – tudtuk meg Bálint György kaposvári kistérségi tiszti főorvostól –, hogy a kaposvári és a kadarkúti kistérségben 1900 általános iskolás és óvodás kérte a vakcinát. Számuk azonban még nőhet, mert nem érkezett meg valamennyi nyilatkozat a tisztiorvosi szolgálathoz.

Persze később is dönthet úgy a szülő, hogy mégis beoltatja gyermekét. Az oltóanyag rendelkezésre áll, a háziorvosok folyamatosan viszik el az intézetből a vakcinát. Az utóbbi napokban egyébként folyamatosan emelkedik az igény az oltóanyagra a patikák részéről, eddig a kaposvári és a kadarkúti kistérség gyógyszertáraiba összesen négyezer adagot szállítottak ki.

A középiskolásokon a sor

Mint ismert, múlt héten szerdán az egészségügyi miniszter bejelentette: a középiskolások is ingyenesen kapják a védőoltást. A szülői beleegyező nyilatkozatok már kikerültek a családokhoz, s e hét végére várják vissza az iskolák. Így Bálint György szerint péntekre meglesz az összesítés arról, hogy a két kistérség hány középiskolása kéri a H1N1 elleni oltást.

Somogyban még vacillálnak a szülők, hogy beoltassák-e a gyermeküket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!