Gazdaság

2010.01.17. 08:25

Nem fogadták el a tavalyinál is olcsóbb vízdíjat a települések

A DRV Zrt. a tavalyinál is olcsóbb vízdíjat ajánlott, de az önkormányzatok inkább a drágábbat választották, amit a saját cégük szolgáltat.

Meiszterics Eszter

Kisebb vihart kavart a somogyjádi gesztorságban a vízszolgáltató kiválasztása – értesült a Somogyi Hírlap. A magas víz- és szennyvízdíjak körül alakult ki vita, mivel a szolgáltatással végül megbízott Somogyvíz Kft. árajánlatánál olcsóbb is volt – derült ki a várdai önkormányzat hírleveléből –, mégpedig a DRV-é, ám ennek ellenére is a Somogyvízre voksoltak a polgármesterek.



Varga András várdai polgármester azt mondta: jogszerűnek, ám etikátlannak tartja a várdai testület az eljárást, szerintük másodszor is pályázatot kellett volna kiírnia a jádi önkormányzatnak. Először ugyanis a megállapodások szerint kiírta, amelyre három pályázó nyújtotta be pályázatát: a Kaposvíz Rt., a Somogyvíz Kft. és a DRV Zrt.

A várdai testület a legjobb árajánlatot tevő DRV Zrt. pályázatát támogatta: nettó 248 forintos ivóvíz-, illetve 359 forintos szennyvízdíjat ajánlottak, a tavalyi árakhoz képest is jelentősen alacsonyabbat. Egyik pályázó sem adott azonban garanciát arra nézve, hogy 2011 után nem emelik az áraikat a csillagos égig. Így ezzel az indokkal az első fordulót eredménytelennek nyilvánították, mondván, hogy van még idő új pályázat kiírására.

Időközben a szakértő felmérte a víz- szennyvíz művek állapotát. Belenta Péter független szakértőtől megtudtuk: a technikai és műszaki felkészültséget tekintve úgy ítélte meg, hogy mind a három pályázó fel tudja vállalni a szolgáltatást.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem olcsó fönntartani a jól működő szolgáltatást.
[/caption]

A szempontrendszert tehát kidolgozták, de kiderült, hogy feleslegesen, mert újabb pályázatot nem írtak ki. Időközben ugyanis a Somogyvíz Kft. a BITT Kft. kiválásával száz százalékban negyvenöt helyi önkormányzat, közöttük a várdai és a somogyjádi tulajdonába került. Egy jogszabály alapján ez annyit jelent, hogy ezáltal pályázat nélkül, megbízással üzemeltetheti az önkormányzat a vízműveket.

Eközben a DRV Zrt. írásos nyilatkozatot tett arról, hogy nyertes pályázat esetén a következő öt évben kizárólag a hivatalos infláció mértékével emeli az árait.

– Miután rajtunk kívül a többi érintett önkormányzat – a somogyjádi, a somogyaszalói és a magyaregresi – a pályáztatás helyett a Somogyvíz Kft.-vel kívánt szolgáltatási szerződést kötni, hiába is vártuk a pályázat kiírását – mondta Varga András. – Ez az eljárás jogszerű ugyan, de az egész folyamatot etikátlannak tartjuk. Erről testületi állásfoglalásunk is született.

Megkérdeztük Lőrinczné Kiss Ilona somogyjádi polgármestert, aki azt mondta: összességében a legelőnyösebb ajánlatot választották a lakossági érdekek figyelembevételével, és hangsúlyozta, hogy mind a négy képviselő-testület megszavazta a Somogyvíz Kft.-t.

A polgármester asszony azt is elmondta: a döntésben szerepet játszott, hogy nyilvánvalóan saját tulajdonban lévő céget akartak inkább megbízni, mintsem más, távolabbi székhelyű kft.-t. Azért sem hirdettek meg újabb pályázatot, mivel akkor már tudni lehetett, hogy a Somogyvíz önkormányzati tulajdonba kerül. Továbbá a megújult Somogyvíz Kft. szerződésben vállalta a problémák (a vízminőség javítása, a szennyvíznél a bűzhatás megszüntetése stb.) megoldását, ami szintén segítette a döntést.

Lényeges szempont volt az is, hogy az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatást mindenképpen egy cégen belül akarták megoldani, mivel korábban mindig számlázási gondokkal küzdöttek a különböző szolgáltatók miatt.

A mernyei gesztorság testületei másképp gondolkodtak. Kisfalusi András mernyei polgármester azt mondta: amikor a vízszolgáltatóról döntöttek a helyi testületek, akkor ők inkább vállalták a számlázási gondokat. És bár Mernye szintén tulajdonos a Somogyvíz Kft.-ben, csak ivóvíz-szolgáltatás tekintetében maradtak a saját cégnél, és a kedvező árajánlat s egyéb szempontok miatt a Kavíz Kft.-t szavazták meg szennyvízszolgáltatónak.

A négy faluban tehát januártól azonos szolgáltatót, egységes víz- és szennyvízdíjakat állapítottak meg. Ezzel a megoldással is csökkennek némileg a vízdíjak, folyamatos lesz az óraleolvasás, és egységes a számlázás. A vízért januártól a jelenlegi nettó 320 helyett köbméterenként 246 forintot, a szennyvízért pedig 469 helyett 443 forintot kell fizetni.

Varga András úgy összegezte: – Ez tisztes árcsökkenés, amelyet a zökkenőmentes víz- és szennyvízszolgáltatás érdekében kénytelenek voltunk elfogadni. A DRV árajánlata ugyan kedvezőbb volt, de elfogadtatásához a közös közműtulajdonban meglévő 15,79 százalékos tulajdonrészünk kevés volt.

A DRV szolgáltatása olcsóbb lett volna

Jankó Gábor, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) PR-vezetője nyilatkozatban juttatta el lapunkhoz a cég álláspontját, miszerint sajnálattal vették tudomásul, hogy az üzemeltetést nem a DRV nyerte el Somogyjád, Várda, Magyaregres és Somogyaszaló településeken, már csak azért is, mert a jelenleg érvényesnél lényegesen jobb díjakat ajánlottak a pályázatukban. Különösen igaz ez a csatornára, számításaik szerint éves szinten akár 4500-5000 forinttal is kevesebbet kellett volna fizetni egy-egy családnak, ha velük kötnek szerződést az önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!