Gazdaság

2010.02.16. 09:07

A multik prése alatt válságba került a magyar bor

A minőségi borfogyasztás kultúrája a hátrányos helyzetű kistérségekben, így a csurgóiban is – érthető módon – álom, hiszen a diszkontáron kínált, szinte csak nevében „bor” kerül leginkább az asztalra.

Varga Andrea

Azonban igenis tenni kell a helyi, jó minőségű borokért és azok népszerűsítéséért – hangzott el Csurgón, a 13. nemzetközi borversenyen.
A délnyugat-balatoni hegyközség csurgói szervezete és a Dráva Menti Borút Egyesület hazai, szlovák, Horvátországból isztriai és gyurgyeváci, valamint erdélyi, Küküllő menti borokat versenyeztetett.
– A verseny egyfajta előszűrőnek is tekinthető – mondta Ureczky Attila, az egyik szervező –, hiszen a horvátok legrangosabb gyurgyeváci borversenyére az eredmények ismeretében indítunk borokat már évek óta.



– Tudvalévő, hogy a piac nyomott – mondta Koltai Tamás borász, zsűritag. A Csurgói kistérségben pedig, amely nem mondható ismert borvidéknek, fokozottabban nehéz az értékesítés. Nem is értékesítésre termelnek, hiszen nagyobb pincészet sincs, hanem saját és baráti célra. Jelenleg a neves borvidékek is válságban vannak, ami a multiknak köszönhető, hiszen hazai megjelenésük előtt nem volt gond a bor értékesítésével.

– Sok a vegyes, kevés az önálló bor – folytatta Koltai a csurgói verseny jellemzését –, ami érthető, hiszen a kistermelők vegyes bort készítenek. Tizenegy éve járok ide, s jó irányba mozdult el a borászat. Az első években sok hibás borral találkoztunk, ma már kevesebbel, noha vannak rosszul kezelt borok, vagy későn fejtenek, nem derítenek, félnek a kénezéstől, vétenek a feldolgozás során... Aki megfogadta a tanácsainkat, minden évben szebb borokkal jön.

– Csurgón a lényeg, hogy a barátaiknak és önmaguknak jó minőségű bort tegyenek az asztalra a gazdák – mondta Trunkó Ferenc borász, zsűritag. Ehhez ezek a bormustrák nagyon jók, főleg, ha megfogadják a tanácsainkat. Innen nem lehetne a nagyokkal versenyezni, főleg áruházi láncba belépni, de a falusi turizmus keretében vagy vendéglátószinten nagyon jó lenne, ha helyi borok kerülnének ki a térségbe, kiszorítva – amit igazán talán nem is lehet – a külföldi borokat.

Trunkó elismerte: hamar „kiszúrja” a horvát borokat, ugyanis tetszik vagy sem, szomszédaink szőlőtermesztése és borászata sokkal magasabb szinten van, mint a mienk. A magyarázat? Kedvezőbb állami támogatás és lehetőségek, miközben nálunk modern technológiát felépíteni, borsos ára miatt, csak keveseknek adatik meg.
Ureczky Attila, az egyetlen, akinek a térségben hamarosan kereskedelmi mennyiségű bora lesz, úgy összegzett: ezeken a borversenyeken az okosabbja tanul, a butábbja megsértődik, s ezzel nincs mit tenni... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!