Gazdaság

2010.03.20. 07:53

Corsózik a fővállalkozó, futnak a millióik után a kivitelezők

Büntetőfeljelentés, per, végrehajtás – ez a kaposvári CORSO üzletház építésének utóélete. Az alvállalkozók futnak a millióik után.

Nagy László

Több , az építkezésen dolgozó  somogyi cég állítja: különböző okokra hivatkozva milliókkal maradt adósuk a fővállalkozó KÉSZ Kft. A cégek egy év óta  kétségbeesetten futnak a pénzük után. Többen pénzzavarba kerülve belementek számukra kedvezőtlen kompromisszumba, mások perelnek, végrehajtást kezdeményeztek.A lábodi Atád-Tető Kft. büntetőfeljelentést tett a fővállalkozó ellen. – A CORSO üzlet-, és irodaház tetőszerkezetei nagy részének kivitelezésére kötöttünk velük szerződést. A Kész Kft. által kiállított teljesítés-igazolások szerint kifogástalan mennyiségben és minőségben végeztük el a munkát – mondta Csonka László, a lábodi cég műszaki vezetője.

– A végszámlánkat a KÉSZ Kft. befogadta, ki azonban máig nem fizette. A határidő tavaly áprilisban és májusban járt le. Fizetés helyett hónapokig csak hitegetést kaptunk, majd vitatni kezdték a munkát, a beruházóra hivatkozva minőségi kifogásokat tettek.  

Büntetőfeljelentés, per, végrehajtás – ez a kaposvári CORSO üzletház építésének utóélete. Több , az építkezésen dolgozó  somogyi cég állítja: különböző okokra hivatkozva milliókkal maradt adósuk a fővállalkozó KÉSZ Kft. A cégek egy év óta  kétségbeesetten futnak a pénzük után. Többen pénzzavarba kerülve belementek számukra kedvezőtlen kompromisszumba, mások perelnek, végrehajtást kezdeményeztek. A lábodi Atád-Tető Kft. büntetőfeljelentést tett a fővállalkozó ellen.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kaposváriak nagyon örülnek a Corsonak, nem tudják, hogy a háttérben milyen nagy csaták folynak
[/caption]

– A CORSO üzlet-, és irodaház tetőszerkezetei nagy részének kivitelezésére kötöttünk velük szerződést. A Kész Kft. által kiállított teljesítés-igazolások szerint kifogástalan mennyiségben és minőségben végeztük el a munkát – mondta Csonka László, a lábodi cég műszaki vezetője. – A végszámlánkat a KÉSZ Kft. befogadta, ki azonban máig nem fizette. A határidő tavaly áprilisban és májusban járt le. Fizetés helyett hónapokig csak hitegetést kaptunk, majd vitatni kezdték a munkát, a beruházóra hivatkozva minőségi kifogásokat tettek.   

Tavaly októberig eljutottunk oda, hogy valamennyi felmerült apró hibát kijavítottunk, s az építésvezetőjük ezt leigazolta. Ekkor az következett, hogy várjuk meg, amíg a megrendelővel elszámolnak, s azt követően fizetnek ki bennünket teljesen. Aztán egy-szercsak teljes fordulat történt: összehívták a cégeket és bemutattak egy listát arról, hogy kitől hány milliót akarnak levonni.

Nekünk is csupán a követelésünk egy kis részét fizették ki, a további fizetési kötelezettségük alól esetünkben egy közel nyolcmillió forintos, nem valós gazdasági eseményt tartalmazó számla kibocsátásával próbáltak kibújni. Ezt meg is küldték nekünk, de mi közöltük, hogy a fiktív számlájukat a cégünk nem fogadja el. Jogi képviselőnk többször próbált velük egyeztetni, felhívni figyelmüket eljárásuk büntetőjogi következményeire, de nem járt eredménnyel.

A KÉSZ Kft. képviselői az egyeztetések során a tulajdonos akaratára hivatkoztak, ezért én többször kísérletet tettem a kapcsolat felvételre Varga Mihállyal, a KÉSZ csoport fő-tulajdonosával. Azonban minden próbálkozásom kudarcba fulladt, a jogi képviselőjük levélben feljelentéssel fenyegetett zaklatásért. Ezek után döntöttünk úgy: büntető feljelentést teszünk nagy értékre elkövetett csalás miatt a kaposvári rendőrkapitányságon.

A lábodi cégvezető azt mondta: vállalkozása még a szerencsésebbek közé tartozik, mert legalább kiállíthatták a végszámlát. Mások még eddig sem jutottak. Egy kaposvári ács-állványozó cég felszámolási eljárást kezdeményezett a KÉSZ Kft ellen. Nádasi Tóth Attila vállalkozó lapunknak elmondta: nekik több mint nyolcmillióval tartoznak egy éve, s a mai napig nem adták ki a teljesítési igazolást.

 – Vérlázító a cég hozzáállása. Háromszor kötöttünk velük részletfizetési megállapodást az ő feltételeik szerint, de már az első részlettel elmaradtak. Elképesztő, hogy a nagy, fővárosi cégek mit meg nem engednek maguknak. Senkit nem érdekel, hogy a helyi vállalkozások ebbe tönkremennek. Az a legnagyobb gond, hogy helyi cég egyetlen kaposvári nagyberuházáshoz sem fér közvetlenül.

Alvállalkozóként persze velünk végeztetik a munkát, de szinte mindig baj van a fizetéssel. Ma már nem az a nehéz, hogy egy megrendelést megszerezzünk és a munkát tisztességgel elvégezzük, hanem az, hogy a szerződésben rögzített pénzünkhöz hozzájussunk. Több alvállalkozó állítja: úgy érzik, mintha a KÉSZ szándékosan húzná az időt. Azt várják, hogy a kis cégek eljussanak arra a pontra, amikor már kénytelenek elfogadni a szerződésben szereplő összeg 30-40 százalékát is, és lemondanak a követelésük nagy részéről.

Ezt többen meg is tették, illetve újabb munkák reményében is belementek néhányan hasonló megegyezésbe. Így tett az a kadarkúti cég is, amelyik a 14 milliójából csupán négymilliót kapott. Ügyvezetője név nélkül elmondta: nem látta értelmét a pernek, ezért egyezett meg úgy a társasággal, hogy a tartozás fejében további megrendeléseket kap tőlük.

A kaposvári Szemeco Kft.-nek is be kellett érnie a pénze töredékével. Szekeres Lajos ügyvezető elmondta: személyes kudarcként élte meg a történteket. – Ilyen helyzetben azelőtt soha nem voltam, a legnagyobb ellenségemnek sem kívánom, hogy átélje ezeket a hónapokat – mondta.

– Tavaly márciusban befogadták a tízmilliós végszámlánkat, fizetés helyett azonban elkezdődött az időhúzás. A számtalan kifogásukat végül megelégeltük és bíróságra vittük az ügyet. Két választásunk volt: belefogunk egy több éves pereskedésbe, annak minden költségével és idegbajával, vagy elfogadjuk a 40 százalékos ajánlatukat.

A pert ugyan nyilvánvalóan megnyertük volna, de azzal sem értünk volna sokat. Ráadásul ezzel párhuzamosan más munkáink kifizetése is késett, a pénzre pedig szüksége volt a cégünknek. Ezért végül elálltam a pertől és elfogadtam az ajánlatukat: a 10 millió helyett 4,5 milliót kapunk, a többiről pedig lemondtunk. Négy nap múlva megérkezett a pénz. Jóformán a semmiért dolgoztunk.

A fővállalkozó szerint rosszul dolgoztak a somogyi cégek

A KÉSZ Kft. kommunikációs igazgatója az alábbi választ adta az üggyel kapcsolatban: társasága, mint a CORSO generálkivitelezője valamennyi, a kivitelezésben közreműködő és szerződésszerűen teljesítő alvállalkozójának és beszállítójának helytállt, és megfizette azok esedékessé vált vállalkozóidíj-követelését. A KÉSZ Kft. a létesítmény beruházójának arra vállalt kötelezettséget, hogy az épületegyüttest kimagasló, a jelenlegi hazai építőiparban elfogadott színvonalat jelentősen meghaladó minőségben építi fel, ezáltal biztosítva azt, hogy a bevásárlóközpont és irodaház Nyugat-Magyarország meghatározó kereskedelmi centrumává válhasson. Hosszú távon, átlagon felüli szolgáltatást tudjon biztosítani a létesítmény bérlői és azok fogyasztói számára.

Ebben a mai magyar építőipari standard-színvonalat jelentősen meghaladó felkészültséggel rendelkező alvállalkozók tudnak csak eredményesen közreműködni. Sajnálatos módon a kivitelezésben részt vettek olyan alvállalkozók is, amelyek – bár a vállalkozási szerződésük megkötése során tisztában voltak a megkövetelt magas minőségi feltétekkel – ennek a követelménynek nem tudtak maradéktalanul eleget tenni. Ezen alvállalkozók hibás teljesítésére tekintettel a beruházó árleszállítást érvényesített társaságunkkal szemben. Az alvállalkozók elégtelen, hibás teljesítését a KÉSZ Kft. más alvállalkozók bevonásával volt kénytelen kijavítani, annak érdekében, hogy eleget tudjon tenni a szerződésében vállalt minőségi követelményeknek.

Annak érdekében, hogy a hibásan teljesítő alvállalkozók rövidtávú likviditását se veszélyeztesse az elhúzódó szavatossági jogvitával, a Kész Kft. törekszik a kialakult szavatossági viták peren kívüli lezárására, valamint intézkedett az alvállalkozói kifizetések érdekében is. A KÉSZ Kft.-vel szemben sem végrehajtási, sem büntetőeljárás nincs folyamatban.

Ebben a mai magyar építőipari standard-színvonalat jelentősen meghaladó felkészültséggel rendelkező alvállalkozók tudnak csak eredményesen közreműködni. Sajnálatos módon a kivitelezésben részt vettek olyan alvállalkozók is, amelyek – bár a vállalkozási szerződésük megkötése során tisztában voltak a megkövetelt magas minőségi feltétekkel – ennek a követelménynek nem tudtak maradéktalanul eleget tenni. Ezen alvállalkozók hibás teljesítésére tekintettel a beruházó árleszállítást érvényesített társaságunkkal szemben. Az alvállalkozók elégtelen, hibás teljesítését a KÉSZ Kft. más alvállalkozók bevonásával volt kénytelen kijavítani, annak érdekében, hogy eleget tudjon tenni a szerződésében vállalt minőségi követelményeknek.

Annak érdekében, hogy a hibásan teljesítő alvállalkozók rövidtávú likviditását se veszélyeztesse az elhúzódó szavatossági jogvitával, a Kész Kft. törekszik a kialakult szavatossági viták peren kívüli lezárására, valamint intézkedett az alvállalkozói kifizetések érdekében is. A KÉSZ Kft.-vel szemben sem végrehajtási, sem büntetőeljárás nincs folyamatban. A kaposváriak nagyon örülnek a Corsonak, nem tudják, hogy a háttérben milyen nagy csaták folynak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!