Gazdaság

2010.03.06. 08:50

Csapdába jutott vállalkozók

A válság súlyosan megtépázta a somogyi gazdaságot, s a régióban is komoly visszaesést okozott. A kiemelt adónemekből származó tavalyi nettó bevételek összege a Dél-Dunántúlon kétszázhetvenegy milliárd forintot tett ki: ez hat százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Harsányi Miklós

Az általános forgalmi adó befizetések összege 76 milliárd forint volt, ez a bázisidőszaknál két százalékkal több. A kiutalások összege három százalékkal csökkent, s így 41 milliárd forint volt – derült ki az APEH legfrissebb összegzéséből.

Elgondolkodtató adat: a személyi jövedelemadó (szja) befizetések és kiutalások egyenlege nyolc százalékkal, 72 milliárd forintról 66 milliárd forintra csökkent a régióban. A tavalyi társasági és osztalékadó nettó bevétele 11 milliárd forint, 15 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Visszaesett a központi költségvetést megillető illetékbevételek összege is.

Ács Tamás, a kaposvári Fusetech Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: tavaly nyolc százalékkal visszaesett a termelésük. Márciusban és áprilisban volt a mélypont, akkor négynapos munkarendre tértek át. – Év közben 60 dolgozótól váltunk meg, ám az év végéig ugyanennyi embert vettünk fel – fűzte hozzá Ács Tamás.

Csutor Ferenc, a megyei vállalkozói központ igazgatója azt mondta: sajnos, a gazdasági élet minden területén hasonlókat tapasztalhatnak. A válság tovább érezteti a hatását. Egyértelmű, hogy változásra van szükség. A várt gazdasági megerősödésen túl, amíg az adórendszert csak toldozzák-foltozzák és bizonyos csoportok érdekeinek megfelelően alakítgatják, addig szerinte nem lesz javulás.

Elhibázott kormányzati gazdaságpolitika, a beáramló uniós források gyenge hatékonyságú felhasználása – Horváth Lajos, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) titkára szerint ez további nehézségekkel szaporította a gazdaság gondjait. Horváth Lajos azt mondta: a krízis nagy vesztese az építőipar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, de a megyében meghatározó más iparágak is súlyos nehézséget éltek át. Végső soron a vállalkozásokon csattant az ostor – húzta alá Horváth Lajos.

– Aki ma vállalkozást alapít, az életének vad kalandjába vág – fogalmazott egy tapasztalt iparos, aki úgy látja: a befizetett adóval és járulékbevétellel az állam a jelenleginél bölcsebben gazdálkodhatna. A pénz ugyan nagy erőfeszítések árán a „nagy kalapba” csordogál, de a visszaosztás már nem igazán nyerő.

Az önkormányzatokat sújtó elvonásra utalva Csikós-Nagy Márton somogysárdi polgármester is osztja ezt a megállapítást. – Döbbenetes, hogy mennyire lecsökkent a központi segítség – hangoztatta Csikós-Nagy Márton. – Itt az ideje, hogy változás legyen ezen a téren. Létkérdésnek tartom, hogy az ország vezetése végre kellő energiával odafigyeljen a vállalkozókra, mivel a gazdasági élet javarészt a kezükben van. Ezernyi jelből látszik: a települések támogatása sem megfelelő. Vannak dolgok, amiket az önkormányzat egyszerűen nem tud megoldani. Rengeteg kistelepülés kényszerhelyzetbe jutott.A község anyagi helyzetére utalva Csikós-Nagy Márton jelezte: kevés a pénz az oktatásra és a közművelődésre. Több út olyan állapotban van, hogy szinte járhatatlan. – Csoda, hogy az emberek közérzete a padlón van? – így a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!