Gazdaság

2010.04.11. 15:54

Virágzuhatag díszíti a somogyi erkélyeket

Egyre több helyen virágpompába öltöztetik az erkélyeket. Sokak örök kedvence a muskátli, változatos színe rabul ejti a profi kertészeket is.

Harsányi Miklós

Fantázia és némi kézügyesség – a szakember szerint már egy-két négyzetméteren is látványos szépítészeti beavatkozást hajthatunk végre.
Somogyiak ezrei lakótelepeken, emeletes házakban élnek.Jasinka János kaposvári szakmérnök úgy látja: nem feltétlenül méretfüggő az otthon szépsége. A virág, a dísznövény a lakás éke lehet. Ehhez persze nem árt a szakértelem, s a rendszeres munka, de a siker garantált. Mágnesként vonzza a tekintetet egy gondosan ápolt minikert – akár még a negyedik emeleten is.

– Ha oda figyelünk, könnyen gyönyörűvé tehetjük az erkélyt – magyarázta. – Ne feledjük: egy épület önmagában nem otthon. Akkor válik igazi családi fészekké, ha tudatosan azzá varázsoljuk. Kézenfekvő megoldás a virágosítás. Óriási a választék: akár szakboltokban, áruházakban vagy épp a piacon is bevásárolhatunk.

Egyik örök kedvenc a muskátli. A lakótelepi erkélyek díszítésére is kiválóan alkamas, számos változat létezik a növényből. Csodás a színe: rózsaszín, fehér, piros és bordó árnyalatban is pompázhat. Nagyon szép kompozíciót készíthetünk.

Érdemes figyelni az ültetés időpontjára, mint ahogy a virágláda elhelyezésére is. Ha déli, dél-nyugati fekvésű az erkély, különösen ügyeljünk, hogy mennyire meleg-, illetve szárazságtűrő a kiültetett virág. Kerti gerbera, petúnia, verbina, lobélia is díszítheti az erkélyt, ám a szakértő szerint ültetés előtt feltétlenül olvassuk el a virágmag-csomagoláson feltüntetett utasítást. – Ne essünk abba a hibába, hogy össze-vissza ültetgetjük a növényeket – jegyezte meg. – Törekedjünk a színharmóniára.

Rengeteg emeletes ház nagyobb erkély nélkül épült föl és csupán kisebb kilépő tartozik a lakáshoz. Jasinka János szerint még ez is alkalmas a kertészkedésre. A virágyzuhatagot alacsony növésű cserjék, mini bokrok egészíthetik ki.  - S ha netán elfér még egy asztal és két-három szék az erkélyen, úgy érezhetjük magunkat, mintha saját kertünkben üldögölnénk....

Ezek is érdekelhetik