Gazdaság

2010.06.27. 10:08

Ezzel a módszerrel kétszer hatékonyabb lesz az adóbehajtás

Párját ritkító adóztatási döntés, aminek kis túlzással mindenki örül: visszakerül az önkormányzatokhoz az iparűzésiadó-beszedés joga az adóhatóságtól. Állítólag kétszer hatékonyabb lesz a behajtás.

Balassa Tamás

Az iparűzési adó az önkormányzatok egyik legfontosabb bevétele. Mértékét helyi rendelet szabályozza, legfeljebb az adóalap két százaléka lehet. Ezt – különösen válságos időkben – gazdaságélénkítőnek szánt kedvezményekkel támogatják a települések. Egyebek között Kaposváron és Marcaliban 2,5 milliós adóalapig mentességet élveznek a cégek.

Az ország „legolcsóbb” városában, Hatvanban az idéntől a mértéket csökkentették csaknem felére, egy százalékra. A helyi bevételnek a 70-80, nem ritkán akár 90 százaléka is ebből a forrásból származik. Debrecen és Nyíregyháza hat-hét milliárd, Siófok és Kaposvár két-három milliárd bevételhez jut ily módon, amit hagyományosan maguk szedtek be. Somogyban kaposvári központú társulással.

Az állami központosításról tavaly döntött a kormány azzal a céllal, hogy hatékonyabb legyen a rendszer, az adatok egy kézbe kerüljenek, és csökkenjenek az adminisztrációs terhek. Döntésüket azzal is magyarázták, hogy a kistelepülések eszközrendszere elégtelen az adóztatáshoz; ezen segített például a kaposvári társulás. Az előző kormányon kívül azonban szinte mindenki ellenkezett a válságkezelő szocialistákkal, így most a változást érthetően tárt karokkal fogadták szinte mindenütt.

Az országgyűlés szakbizottsága a minap egyhangúan támogatta a fideszes törvénymódosítást, hogy júliustól ismét a helyi önkormányzati adóhatóságok szedjék be az iparűzési adót. Ezt Gelencsér Attila országgyűlési képviselő mondta a bizottsági vélemény ismertetésében.

Gelencsér Attila hangsúlyozta: az önkormányzatok közvetlenebb kapcsolatban vannak a helyi vállalkozásokkal, tisztán ismerik a helyi viszonyokat, s a számok azt mutatják, hogy az önkormányzati adóhatóságok sokkal hatékonyabbak az iparűzési adó beszedésében, mint az APEH.

Gelencsér Attila a Parlamentben azt mondta: végre szabadon választhatóan visszakaphatják azt a jogot a települések, amit a szocialisták elvettek. Az az önkormányzat, amelyik nem tudja, vagy nem akarja beszedni az iparűzési adót, az helyett az APEH jár el, tájékoztatott Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője.

Az egyik beterjesztő, Kósa Lajos debreceni polgármester szerint is hatékonyabb adóztatók a települések, hiszen az engedélyek kiadóiként elsőkézből veszik az információt. Felmérésük szerint az iparűzésiadó-bevételek beszedésében kétszer ügyesebbek, mint az APEH. Érvként hangoztatták a döntést támogatók azt is, hogy a központosítással az önkormányzatok egyik legfontosabb jogosítványa, az adóztatás szenvedne csorbát.

Emiatt az Alkotmánybíróság is kapott beadványokat, Veszprém és Győr polgármesterétől. Siófok első embere, Balázs Árpád pedig korábban katasztrofálisnak nevezte az önkormányzati adóztatást állami kézbe adó kormánydöntést, mondván, ez a helyi GDP, ismerete szükséges a gazdaságfejlesztéshez. Máskülönben lehetetlen lenne, hogy az APEH a többszáz önkormányzati adórendelet között elnavigáljon, érzékeltette ellenérzéseinek további okát.A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) még tavaly alkotmánysértőnek, az önkormányzatiság alapértékével ellentétesnek, valamint az önkormányzati alapjogok korlátozásának tartotta a változtatást. Zongor Gábor főtitkár erről azt nyilatkozta: a helyi adóbevételek részleges államosítása elfogadhatatlan, ezért ők az AB-hoz fordultak. Egy utóbb okafogyottá vált.

Egészségesebb a helyi beszedés

A Vállalkozók Országos Szövetsége somogyi szervezetének elnöke szerint is egészségesebb, ha az önkormányzatok szedi be a saját adóját. Daxner Gábor azt mondta: a vállalkozók talán lelkesebben tesznek eleget kötelezettségeiknek, ha szorosabb a kapcsolat a közterheik befizetése és azok elköltése között.

A VOSZ somogyi elnöke szerint azonban aki itt akar dolgozni, az itt akar adózni, így sok vállalkozó nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy ki szed be egy adónemet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!