Gazdaság

2010.06.10. 07:35

Üdvözlik az Orbán-csomagot a balatoni vállalkozók

Kevesebb hatóság, kevesebb ellenőrzés. Erre számítanak a vendéglátós és kereskedő kisvállalkozók, derült ki érdekvédelmi szervezetük, a KISOSZ balatonszárszói fórumán.

Fónai Imre

Mintha megállt volna az idő. Hónapokkal ezelőtt írtuk meg: több tucat balatoni vendéglátós vár arra, hogy üdülésicsekk-elfogadó hely lehessen. Erre a KISOSZ szerdai balatonszárszói fórumán még mindig azt hallottuk: hosszas ígérgetések után a Nemzeti Üdültetési Alapítvány gyakorlatilag cserben hagyta őket.
– Azóta is lebegtetik a választ huszonnyolc vállalkozó kérelmére; itt a nyár, ennek a szezonnak már fuccs ebből a szempontból – mondta Kertész Rezső, a KISOSZ Somogy megyei társelnöke. – Most az országgyűlési képviselők segítségét kértük.



Azt javasoljuk: járjon alanyi jogon az üdülési csekk a vendéglátós vállalkozóknak, persze, egy előzetes szakmai szűrővel egyetértenénk. A KISOSZ számos hasonló ésszerűsítési indítványt tett, melynek egy részét örömünkre viszontlátjuk a 29 pontos Orbán-csomagban. Így az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak a módosítását, vagy az adónemek csökkentését. Üdvözöljük azt a szándékot is, hogy összevonják a kormányzati felügyelet alatt álló szerveket. Kevesebb hatóság, kevesebb ellenőrzés; ezt várjuk, hiszen sokáig emlegetjük még a korábbi példát, amikor egy szezonban több, mint húsz ellenőrzést kapott az egyik balatoni vállalkozó.

Kertész Rezső felhívta rá a figyelmet: maradt félresikerült, módosítandó szabályozás még bőven, így például az, amelyik lehetővé tette a liberálisabb üzletnyitást. – Mivel bárki, bárhová kitelepülhet, most megteheti egy vállalkozó, hogy a legforgalmasabb nyári heteken rátelepül az állandó jelleggel ott üzemelő vendéglátósra, kereskedőre, s ha nem „szúrják ki”, egész szezonban megússza akár egyetlen ellenőrzés nélkül.

A szárszói fórumon elhangzott az is: a KISOSZ tovább „üti a vasat”, azaz újabb és újabb javaslatokkal bombázza a kormányt, amíg csak nem lesz idehaza is uniós a szabályozás. Megálljt szeretnének például a multik terjeszkedésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!