Gazdaság

2010.08.14. 07:27

Bénító körbetartozás: kevés ház épül, félnek a vállalkozók

Somogyban egyre kevesebb ház épül. Az építőipar elérte a mélypontot, az alvállalkozók sokszor még külön küzdenek a pénzükért az elvégzett munkák után.

F. Szarka Ágnes

Országosan az új építési engedélyek éves száma 2004 óta csökken. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 eddig eltelt negyedéveiben a visszaesés gyorsul: az első negyedévben 30, a másodikban 50 százalékos a csökkenés. A használatba vett lakások száma – szemben a 2008 és 2009 közötti növekedéssel – az első negyedévben 26, a másodikban 41 százalékkal csökkent – adta hírül a KSH.
Kaposváron az idei év első félévében összesen 81 építési engedélyt adtak ki, míg vidéken huszonkettőt.

– Kaposváron 13-an, vidéken heten kértek lakásra, családi házra építési engedélyt – mondta Hideg Gyöngyi az Építési Hatósági Iroda vezetője – Ez jóval kevesebb, mint a tavalyi évben. 2009-ben Kaposváron 208, míg vidéken 183 építési engedélyt adtunk ki. Bár a jogszabály változások – 2007-et követően – befolyásolták az építési engedélyek számát, ugyanis egyes építkezések, kerítés, tároló engedély és bejelentési kötelezettség nélkül elvégezhető volt. Ma már ezeket is be kell jelenteni.

Azóta újabb változás során ezekre bejelentési köztelezettsége van az építtetőknek. 2010 első hat hónapjában hozzávetőlegesen annyi lakást vettek használatba, mint a 2000-es évek elején, az építési konjunktúra élénkülése előtt. A válságot tehát már nem csupán az építkezési szándékok fokozódó gyengülése jelzi, hanem a használatba vett lakások adatai is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ködös kilátások az építőiparban
[/caption]

A lakásépítések számának átlagosan egyharmados visszaesése valamennyi településtípusra érvényes, s ugyanez jellemző Közép-Magyarország, valamint Nyugat- és Dél-Dunántúl átlagára is. Ettől eltér a közép-dunántúli régió, ahol a csökkenés mértéke csak egyötödnyi, az alföldi régiókban viszont az adat csaknem megfeleződött. Az előző év azonos időszakához képest az új engedélyek száma a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön csaknem egyharmadára esett vissza.

A kivitelezésben az építőipari vállalkozások súlya tovább nőtt, arányuk már nyolcvanhat százalék, miközben a lakossági házilagos kivitelezés részaránya két százalékponttal csökkent. A kislakások egyharmados hányada változatlannak tekinthető.

Nádasi-Tóth Attila egy építési kft. ügyvezető igazgatója szerint az építkezések visszaveti a folyamatos anyagár emelkedés, a banki szigorítások és a megélhetési problémák is.
– Augusztusban a hőszigetelő anyagok ára emelkedett, szeptemberben újabb építőanyag áremelés várható – mondta Nádasi-Tóth Attila. – Ez szinte már megfizethetetlen a megrendelőnek. Bár mi közületeknek dolgozunk és részt veszünk a panelprogramban is. Az építőiparban a fizetési fegyelem soha nem volt olyan rossz, mint most. A nagyberuházásokat elviszik a multik, a kisvállalkozó jó, ha alvállalkozó alvállalkozójaként dolgozhat, és nagyon sok esetben esélye sincs arra, hogy pénzt kapjon. Még akkor sem, ha minőségileg és mennyiségileg kifogástalan munkát végez. Minden azon múlik, hogy a fővállalkozó akar-e egyáltalán fizetni. Az esetek 70 százalékában azonban ez nincs így. Akinek van pénze az azért nem fizet, akinek nincs, az pedig azért nem. Még a teljesítési igazolást sem adják ki, így a vállalkozó számlát sem tud adni. Ugyanakkor a közterheket – a semmiből – pontosan időre fizetni kell. Jelenleg állványozási és szigetelési munkáimért közel ötvenmillió forinttal tartoznak különböző fő és alvállalkozások.

Az elmúlt évek során képzett tartalékainkat mára feléltük. Ami még borzasztó, hogy szakmán belül volt összetartás. Kisegítettük egymást munkával, emberrel. Mára az építési vállalkozók egymás alá ígérnek, hogy akár veszteségesen is, de megkaphassanak egy, egy  munkát. Üzleti kapcsolatok, tizenöt, húsz éves barátságok mennek tönkre a kényszer miatt.


Körbetartozás súlyosbítja az építési vállalkozók helyzetét

Wágner Ernő egy kaposvári építőipari kft ügyvezetője szerint csak látszatra csökkentek az építkezések.
– A közbeszerzési piacon javultak a pozícióink – mondta. – Ez köszönhető annak is, hogy bekerültünk a somogyi TOP 30-ba. Ami igazán gondot okoz, az a körbetartozás. Így az alvállalkozók valóban nagyon nehezen jutnak a pénzükhöz. Míg nekünk nincs tartozásunk – nem is lehet, mert a közbeszerzési eljárásoknál alapkövetelmény, hogy a pályázónak nem lehet köztartozása – addig mintegy százmillió forint kintlevőségünk van. Nem lenne szükségünk a bankokra, ha a fizetési határidő nem százhúsz nap, hanem 15 vagy maximum 30 lenne, és mindenki be is tartaná, és határidőre fizetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!