Gazdaság

2010.08.20. 15:21

Négy napon át ömlik a bor a Balatonnál

Kinek a borok utcája, kinek a dodzsem, akadt akinek egy érmes rozé, míg másnak az akciós papucs ragadta meg figyelmét csütörtökön a boglári Platán strandon és a környező területeken.

Füleki Tímea

A boglári utcák szokás szerint bedugultak, a tömeg hömpölygött a vasúton túli hatalmas fesztiválterületre – megkezdődött a balatoni nyár egyik legnagyobb tömeget vonzó eseménye, a Boglári Szüret. Az áruk és szolgáltatások meglehetősen széles spektrumát felvonultató tömegrendezvényt immár harmincnegyedszer rendezik.Ahogy az lenni szokott, vasárnapig két színpadon zajlik a nemzetközinek is nevezhető fesztiválprogram, idén amerikai előadó is megfordul a nagymúltú deszkákon. A leheletnyi folklórral vegyített, döntően könnyűzenei program üdítő színfoltja az árusok és vidámparki hangulatú gyep tövében csúcsidőben nem is oly könnyen fellelhető borok utcája, ahol ebben az évben is a Balatonboglári borvidék tizennyolc neves pincészete kínálja a somogyi lankák legjobb borait.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jó hangulatban lehet négy napon át finom borokat kóstolni Balatonbogláron
[/caption]

– Akinél csak az érdeklődés szikráját látom, annak már szívesen beszélek a borokról – így az egyik faháznál Molnár Miklós, a boglári Miklós Pince tulajdonosa, aki szerint a jó borokat a leglaikusabb fogyasztó is azonnal felismeri. A borászatok kapnak az alkalmon, s örömmel oszlatják ilyenkor a tévhiteket is, mint hogy a szürkebarát nem badacsonyi, hanem világfajta, melyből kétségtelenül szép borok készülnek az északi parti vidéken, ám Bogláron ugyanígy.

– A tramini az eklatáns példája annak, hogy sokszor fajtákhoz kötik: egy bor édes-e vagy száraz – részletezte a borász, aki helybeli, lellei és szőlősgyöröki kollégáival vasárnapig örömmel áll a borbarátok és a borral barátkozók rendelkezésére. Ugyanígy például a szőlősgyöröki Koltai Tamás, az idei év legeredményesebb borásza, akinek egyebek között öt idei aranyérmes szőlőnedűje is kóstolható a borok utcájában.

A korábbi évekhez hasonlóan új termékkel rukkolt elő a szüretre a fesztivál fő támogatója, a BB is, az Arany 7 cuvée-ből csapra is vertek egy hordóval a megnyitó után. A fesztivált Bognár Lajos, a vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte ünnepélyesen, Kovács Miklós polgármester, mint házigazda üdvözlése után.

A 34. éve rendezett program megnyitóján köszöntőt mondott Móring József Attila, országgyűlési képviselő és pohárköszöntővel indította a négynapos programot Happ István, a BB vezérigazgatója.

Dóra Zoltán, a szervező N-Joy Média Kft. ügyvezetője elmondta: idén is kétszázezernél több látogatóra számítanak vasárnapig, az óriási tömeget vonzó programot ebben az évben is fokozott biztonsági intézkedések kísérik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!