Gazdaság

2010.09.15. 07:55

Balaton: az utószezon az érdeklődés hiányában elmarad

Az utószezon érdeklődés hiányában elmarad – foglalja öszsze tömören a balatoni vendéglátósok véleményét egy siófoki üzletvezető-helyettes a kikötőbe vezető út mentén. S valóban, alig akad a parton etetője a csapatnyi vadkacsának.

Fónai Imre

– Utószezon? Az mi? – kérdez vissza Palotai István a Móló Büfé előtt. Zöldbabot szel egy asztalka mellett ülve, s arra a kérdésre, hogy főzelékkel is bővíti-e a repertoárt, azt feleli: – Á, dehogy, saját használatra lesz, mert éppen ráérek.

Sorállás nincs a büféjénél, egy nyugdíjas házaspár kolbászt, hurkát rendel. – Mi vagyunk a tipikus utószezoni turisták – mondja Dobosi Halász Zsigmond. – Évek óta ilyenkor járunk vissza Siófokra. Wellness szállóban lakunk, nagyokat sétálunk meg olvasunk, most éppen a hajó indulására várunk. Mi a nyugalmat szeretjük. Félpanziós az ellátásunk, gondoltuk, bekapunk egy „könnyű” kolbászt, mielőtt hajóra szállunk.  utasai lesznek, meglehet, az egyetlenek, de ettől még kifutnak, erősíti meg Zugor Zoltán, a kapitány.
Szórólap-osztogató fiatalok próbálkoznak az utastoborzással (ezer forint egy óra sétahajókázás, akciós, utószezoni az ár), kevés sikerrel, hiszen sétálgatóból is alig akad a siófoki kikötőben. Már nem is futnak ki, hozza meg a gyors döntést Keller János hajótulajdonos, aki Törökországból, a Boszporuszon, a Fekete-tengeren, a Dunán és a Sión keresztül hozta a hajót a Balatonra.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Petőfi-sétány - tájkép szezon után
[/caption]

– Felesleges itt dekkolnunk – mondta Keller János. – Az előszezon is katasztrofális volt, mert az időjárás éppen olyan rossz volt, mint most. A főszezon meg egyre rövidebb. Ez a nagy baja a Balatonnak.
Na ja, évekkel ezelőtt ilyenkor az idegenforgalmárok által csak „múmiatursznak” emlegetett német, holland buszos csoportok segítettek a szezonnyújtásban, ám ezek mára teljesen elmaradtak. A nyugdíjas csoportok vagy másfelé veszik az irányt, vagy otthon költik el a pénzüket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jöhet az elpakolás
[/caption]

A siófoki hajóállomás vendéglátósai ezúttal már csak az október eleji tojásfesztiválban reménykedhetnek (idén ott lesz a fesztiválközpont a belváros átépítése miatt), addig még egy-két kellemes hétvégében bíznak, aztán lehúzzák a rolót.
Nem sokkal odébb, a Kálmán étterem teraszán sem kell a pincérnek lejárni a lábát, vendég ugyanis csak elvétve tér be.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy hurka, egy kolbász, esetleg...
[/caption]

– Az időjárás a forgalom első számú alakítója – állítja Tóth László étteremvezető. – A hétvégén is, szombaton egész nap esett az eső, ekkor az emberek otthon begubóztak, de ahogy vasárnapra kicsit javult az idő, egycsapásra több lett itt a sétálgató. A főszezon éppen ilyen volt, mivel a magyar turista került nagy többségbe a balatoni idegenforgalomban, az pedig csak akkor jön, ha süt a nap, vagy ha jó időt jelzett előre a meteorológia. Ezt tudomásul kell vennünk, ugyanúgy, mint ahogyan a trendváltozásokat is. A szezon közepén kellett levennem az étlapról a kemencében sült csülköt, mert egyszerűen nem volt rá kereslet; „szégyenszemre” gyrostállal, pizzával kellett előrukkolnom. Azonnal lépni kell az igényeknek megfelelően, mert olyan kevés a vendég, hogy másképpen esély sincsen talpon maradni.
Ráadásul Tóth László azt tervezi, hogy nem zár be télre sem; mondhatni, merész vállalkozás...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!