Gazdaság

2010.09.21. 09:22

Házias ízek: őstermelők a menzabizniszben

A törvénymódosítás már csaknem egy hete életbe lépett. A gazdálkodók, megrendelők tudnak is róla. Szinte egybehangzó véleményük szerint, a kezdeményezés üdvözlendő, mégis hosszú még az út, amíg valódi nyertesei lesznek.

Fenyő-Jeki-Márkus-Varga

A módosított közbeszerzési törvény szerint szeptember 15-től a közétkeztetést végző intézmények közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőktől vásárolhatják meg többek között a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tojást és tejtermékeket. A vidékfejlesztési tárca abban bízik, hogy több ezren élnek majd az új jogszabály adta lehetőséggel, és így közvetlenül kerülhetnek az iskolák, kórházak, bölcsődék asztalaira a magyar gazdák terményei. A kereskedelmi lánc lerövidülésével pedig a kistermelők piacra jutási esélyei növekednek.

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) somogyi elnöke szerint segítség lehet mind a kisebb, mind a nagyobb gazdálkodóknak a módosított közbeszerzési törvény.

– Ám természetesen fel kell készülniük a gazdáknak megfelelő mennyiséggel és minőségi árukkal – mondta Szabó Tamás. – Ezért csak fokozatosan bővül majd a lehetőségek köre. Gondot okozhat például, hogy sok helyen élő szerződéseik vannak a konyháknak a beszállítóikkal. Persze vannak területek, például a sütödéknél, ahol azonnal bővülhet a lehetőségek köre. Ám például a burgonyát, zöldséget termelők körében csak jövőre változhat valami, hiszen nekik az új szabályozás figyelembevételével kell majd termelniük. S nem utolsó sorban bizonyos termelőknek fel kell nőni a feladathoz, hiszen a megrendelők többnyire komplexitásra törekednek. Például egy tejtermelőtől nem csak tejet vásárolnának, hanem sajtot, tejfölt, túrót is.

– Gyakorlatilag amióta Kaposváron jelen vagyunk, azóta élünk ezzel a lehetőséggel – mondta el megkeresésünkre Ifjabb Süllős Gyula, a Pensió 17 Kft. kereskedelmi igazgatója. – A jövőt illetően is nagy fantáziát látok a helyi őstermelőkkel való kapcsolatban; előre lehet tervezni, arról nem is beszélve, hogy ugyanazt a minőségű gyümölcsöt és zöldséget sokszor olcsóbban is be lehet így szerezni.

Vajda Zoltán, a Hungarofood 21 Kft. ügyvezető tulajdonosa, a Pensió 17 Kft. kaposvári beszállítója is azt állítja: évek óta a helyi őstermelőktől szerezik be mindazt, ami a környéken, Somogyban nagy mennyiségben megtalálható.

– Így a burgonyát Berzencéről és Kadarkútról – utóbbi településen vöröshagymát is vásárolunk –, a fejes- és kelkáposztát Szőlőskislakról, a szezonális gyümölcsöket, a szőlőt, a szilvát és az őszibarackot pedig Lengyeltótiból, Hácsról és Somogytúrról hozzuk – tájékoztatott Vajda Zoltán. – A többi gyümölcs- és zöldségféle az Alföldről származik, aminek egyszerű oka van; egyrészt ezekből nincs nagyobb tétel Somogyban, másrészt pedig az Alföldön olcsóbban be lehet szerezni.

Tihanyi István, a házias, somogyi ízeket őrző kiskorpádi étterem társtulajdonosa azonban Szabó Tamással ért egyet. Úgy látja, idő kell a megfelelő kapcsolatok kialakításához.

– Örülünk annak, hogy végre már törvény is van arra, ami eddig is kézenfekvő lett volna – mondta Tihanyi István. – Élni is fogunk a lehetőséggel, például gyümölcsöt már vásároltunk a környéken. Van egy sajtkészítő is nem messze tőlünk, és most kezdtük el a házitojás felkutatását is. Hússzállítók már Batéból, Mosdósról is megkerestek bennünket. S próbáljuk a zöldséget, gyümölcsöt is a környékről beszerezni, ezzel csak az a baj, hogy idényjellegű. Későn jött ilyen szempontból a törvény, mert ma még nehéz találni olyan gazdát, aki egész évben ki tudja elégíteni az igényeinket. Idő kell tehát a felkészüléshez, bár a húsosoknak, húskészítményeket gyártóknak éppen optimális ez az őszi időpont.

A barcsi büfékben már korábban is nagy figyelmet fordítottak az üzemeltetők az egészséges életmódra: teljes kiőrlésű kenyér, csirkéből készült szalámi és friss saláta van a szendvicsben. A gyümölcsök tekintetében a Dráva Völgye Középiskolában és a Széchenyi Ferenc Gimnáziumban almát és banánt tartanak. Azonban ezek csupán a forgalom mintegy fél százalékát teszik csak ki.

Horváth Arszlán üzemeltető elmondta: jót tesz a büfé megítélésének, ha a vevők látnak egy kosár almát, amit szívesen vásárolna helyiektől, azonban a környéken nem létezik nagy almatermelő. Hozzátette: sajnos tapasztalati tény, hogy – bár 1993 óta foglalkozik büfékkel – a diákok nem igazán fogékonyak az egészséges életmódra.Kincsei János, a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények igazgatója arról tájékoztatott, hogy már korábban is törekedtek arra, hogy őstermelőktől vásároljanak, akár a konyhán is. Megfelelő papírok esetén például a tojást, krumplit, savanyúságot is a környékből szerzik be.

– Mi eddig sem közbeszereztettünk – mondta Simon Mihály, a Csurgói Városi Iskolák és Óvodák igazgatója. – Megtehettük volna, de nem akartuk, mert megvoltak a beszállítóink, illetve nem szerettük volna, hogy monopol helyzetével bárki is visszaéljen. A zöldséget és a gyümölcsöt frissen, helyi és környékbeli termelőktől szerezzük be. Egyrészt ezzel segítjük az itteni vállalkozókat, másrészt tudjuk, hogy jó minőségű terméket kapunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!