Gazdaság

2010.10.25. 07:59

Jogvita a HP-vel: 12 milliárd forint kifizetése késik

Csúszhat a gazdák kifizetése, egy számítástechnikai cég ugyanis leállította a vidékfejlesztési hivatal informatikai rendszerét. Somogyban több mint 6700 termelő kért területalapú támogatást.

Harsányi Miklós

Egyoldalúan felfüggesztette szolgáltatásait a Hewlett-Packard Magyarország (HP) az európai uniós támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára, közölte portálunkkal az MVH. A HP szerint a hivatal több hónapos hátralékban van a szolgáltatási díj kifizetésével kapcsolatban.

 – Nagyon sajnálom, hogy ebben a helyzetben a kifizető ügynökség és a szolgáltató vitája odáig fajult, hogy az ártatlan gazdákon csattan az ostor – mondta egy somogyi agrárszakértő. – A két fél jogi vitája miatt kellemetlen helyzetbe kerülhetnek azok a gazdaságok, amelyek amúgy is borotva élen táncolnak.

Somogyban közel 12 milliárd forint területalapú támogatáshoz juthatnak a gazdálkodók, ennek 50 százalékát október közepétől fizetik. A portálunknak névtelenül nyilatkozó szakember úgy látja: csúszni fog az átutalás. Azt mondta: „facsapágyos” módszerekkel zajlik a hivatali munka. – Központi adatbázisból kézzel pötyögik be a kérelmező adatait az integrált irányítási és ellenőrzési rendszerbe. Ezt korábban megoldotta a szoftver.

A felfüggesztett szolgáltatás komoly feszültséget okoz. Az MVH közleményben a többi közt azt tudatta: ez megnehezíti a mintegy 200 ezer magyar gazda minél gyorsabb uniós támogatásához jutását, jóllehet a hivatal munkatársai éjt-nappallá téve dolgoznak. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, bűnszervezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Az ügy előzménye, hogy a HP és az MVH először 2003-ban kötött szerződést hálózati szoftver fejlesztésére. Az eredeti szerződés értelmében, annak 2005-ös lejárta után a szoftver, a jogosultságok és a forráskódok az MVH tulajdonába kerültek. 2006-ban  új szerződést kötöttek, amelyből érthetetlen módon kikerült ez a passzus.

– Az új szerződés azt tartalmazta, hogy a hivatal csak felhasználói jogot kapott a HP-tól, hasonló nagyságrendű összegért, mint amelyet az előző szerződés a kiépítésre tartalmazott – áll a vidékfejlesztési hivatal tájékoztatójában. A HP közleményéből kiderült: a hivatal mára több hónapos hátralékban van.



 – A HP mindvégig kielégítően szolgáltatott és folytatta a munkát a hivatal tartozása ellenére is – így a cég. – A szolgáltatás folytatása azonban nem lehetséges a kérdés rendezése nélkül.
Pénteken késő este e-mailben kaptuk a hírt, hogy a HP újraindította az MVH-s szolgáltatást.


A termelők érdeke

Exner Zoltán
, a megyei területi agrárkamara annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a vitás kérdéseket miharamabb le kell zárni, hiszen alapvetően ez szolgálja a termelők érdekét.– Ez egy technikai kérdés, amit el lehet és el is kell hárítani – emelte ki. – Arra kell törekedni, hogy minél előbb kifizessék a gazdákat.

Somogyban elképesztőnek tartják a történteket

Szabó Tamás
, a Magosz somogyi elnöke elképesztőnek értékelte a történteket. Szerinte az ügyet a kormány elleni támadásnak lehetne nevezni. – Pont akkor fordul elő ilyesmi, amikor a belvíz vagy az árvíz miatt elrohadt a gabona, nem tudták a terményt rendesen learatni, sok termelőnek nincs pénze gázolajra. Farkas Csilla, az MVH kommunikációs szakreferense érdeklődésünkre elmondta: Somogyban 6771 ügyfél igényelt területalapú támogatást.
A támogatható terület 250 649 hektár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!