Gazdaság

2010.11.03. 07:13

Kinek, mennyit? Újratervezi a kormány az uniós pénzek útját

Nagy a csönd az uniós források kis- és közepes vállalkozásoknak kedvező átcsoportosítása körül, miközben az újratervezés gőzerővel folyik.

Balassa Tamás

A választások előtt nem keveset lehetett hallani, hogy az előző kormány időszakában a döntések arányt tévesztettek, prezstízsberuházásokat támogattak, míg a gazdaságélénkítésre csak az európai közös tizenhat százaléka jutott. De vajon miről és mire helyezik át a hangsúlyokat? – e kérdések a gazdaságélénkítő forintok útkeresésében erőteljesen érintik a régió és Somogy elmaradott vagy lemaradt térségeit is.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kérdéseinkre azt a választ adta: a felülvizsgálat országszerte folyik. Ki akarják szűrni azokat a „felesleges presztízs- vagy fenntarthatatlan finanszírozású beruházásokat”, amelyek indokolatlanul vonnak el forrásokat egyéb konstrukcióktól. Elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások számára nyitott, az ország fejlődését szolgáló alapokból. Később a kormány dönt majd arról, mi történjen a vizsgálaton fennakadt projektekkel.

Schmidt Jenő, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) somogyi társelnöke lapunknak azt mondta: decemberre lehet meg a mintegy 60 milliárd forintos átcsoportosító csomag. Az első új pályázati kiírásokat februárban figyelhetik a gazdasági szektor szereplői, míg pénzt az értékelés, döntés, közbeszerzés folyamata miatt legjobb esetben is csak 2011 végén láthatnak.   Nagyobb esélye annak van, hogy jövőre a kötelezettségvállalások történnek meg 35-40 milliárd értékben, míg 2012-re marad tovább 20-25 milliárd. Az első körös pályázóknak nincs mitől félniük Schmidt Jenő szerint. A társelnök közgazdász, Tab polgármestere azonban arra figyelmeztetett, a beruházásokat szigorúan ellenőrizni fogják, s ez vonatkozik a társulásban nyert integrált fejlesztésekre is.

A régió 2007-2013-as elkölthető összege 207,9 milliárd forint, amiből 128,1 milliárdot költöttek el végső kötelezettségvállalással. A DDRFÜ adatai alapján közvetlen gazdaságélénkítésre 62,74 milliárd forintot.
Feigli Ferenc ismeretei szerint nem lehet több 20 milliárd forintnál a szabad mozgástér. Mint mondta, a gazdaságfejlesztés, a turizmus vagy a városközpont rehabilitáció EU által jóváhagyott ablakai közötti hangsúlyeltolás nem egyszerű folyamat.

A volt DDRFT-elnök úgy fogalmazott, a kkv-szektor számára a 2009-2010-es akciótervben 13,3 milliárd szerepel. Szerinte a gazdaságélénkítés nem akarat, hanem piac kérdése, korábban nem találtak például elegendő pályázót a leghátrányosabb helyzetű térségekre. 

Kaposvári alkatrészek európai turbinákba

Elkezdődött a nagyüzem a Lakics Gépgyártó Kft. új kaposvári üzemcsarnokaiban. Lakics László cégvezető kedden lapunknak azt mondta: a kétmilliárdos beruházáshoz 600 milliós EU-forrást nyertek, aminek az elszámolása a közeljövőben kezdődik meg. Jelenleg mintegy 120 emberrel dolgoznak. A három hektáros, 28 millió forintos telekárkedvezménnyel megkapott terület felének beépítésével végeztek
a Lakicsnál. 

A tulajdonos cégvezető egy sántosi garázsban kezdte húsz éve, ma Európa-szerte keresik az energetikai ipar érintettjei. A Lakics Kft. kaposvári és komlói telephelyén döntően erőművek alkatrészeit gyártják az elektronikát kivéve, de holland megrendelőjük három hatalmas hajómotorházát is most készítik.

Finn, francia, dán, német és osztrák piacaik mellett folyamatosan keresik az új lehetőségeket, mert bár részint a megújuló energiák térnyerése miatt a megrendelésállományuk stabil, de tanulni ők is az új feladatokból tudnak, emelte ki Lakics László.

Nemcsak ismétlik ugyanis a bonyolult hegesztési és sok más szakmunkát igénylő begyakorolt munkafolyamatokat, hanem tapasztalataik révén a fejlesztésekben is aktívan részt vesznek.
Támogatják a szakemberképzést is, Komlón a hegesztők és forgácsolók oktatását segítik.

A Dél-Dunántúli régió uniós pályázati forráselosztása a 2007-2013-as költségvetésből

Baranya*

Baranya

Somogy

Tolna

(EKF-fel)

(EKF nélkül)

 

 

Kötelezettségvállalás

68,393 Mrd Ft

39,7 Mrd Ft

40,295 Mrd Ft

19,386 Mrd Ft

Szerződéses állomány

59,478 Mrd Ft

31,6 Mrd Ft

31,670 Mrd Ft

17,891 Mrd Ft

Kifizetett összeg

29,158 Mrd Ft

8,3 Mrd Ft

13,925 Mrd Ft

6,388 Mrd Ft
Forrás: DDRFÜ (*Pécs2010 EKF kiemelt projekt jelentősen torzítja az arányokat.)

Néhány versenyben lévő első körös somogyi pályázó

Balatonboglár Önkormányzata

Városközpont parti területeinek fejlesztése

Zamárdi Város Önkormányzata

Zamárdi Városközpont integrált fejlesztése

Barcs Város Önkormányzata

Barcsi Roma telep rehabilitációja

Tab Város Önkormányzata

Integrált mikrotérségi iskolaközpont fejlesztése

Balatonföldvári Többcélú K. T.

Oktatási integráció a kistérségben

Csurgó Város Önkormányzata

Fejlesztések a pedagógiai szakszolgálatnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!