Gazdaság

2010.11.04. 07:27

Lehetetlen továbbfejni, a csőd szélén a tejipar

A 13 nagy somogyi tehenészetből az év végéig három is bezárhat. Padlóra került a tejágazat, országosan is munkahelyek százai szűnhetnek meg.

Harsányi Miklós

A hazai tej felvásárlási árak a legalacsonyabbak közé tartoznak. Az Európai Unió 27 tagállamából 23 országban magasabbak a termelői árak, mint nálunk – állapította meg a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetsége.

Amíg Magyarországon 25 euro cent volt az augusztusi átlagár, addig az EU huszonhetek átlaga elérte a 31 euro centet. A termelés folyamatosan csökken. Idén szeptemberben a felvásárolt nyerstej mennyisége több mint 20 százalékkal volt kevesebb, mint két éve.

– A tejtermelők több mint egy éve várnak rá, hogy végre ne csak a szavakkal és ígérettel, hanem valós intézkedésekkel segítség az ágazatot – hangoztatja a szövetség. Udvari János, a nagybajomi mezőgazdasági zrt. főállattenyésztője kérdésünkre kifejtette: az első félévben szinte nem mozdult meg a tej felvárlási ára, aztán harmadik negyedévben lassú emelkedés kezdődött el.

A kiadási oldalon is hasonló folyamatot tapasztaltak, jócskán megnőtt a takarmány ára. Példaként a napraforgódara drágulását hozta fel; az év elején – tonnánként – még 42 ezer forintot fizettek érte, most 67 ezer forintot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Év végéig három somogyi telep is bezárhat.
[/caption]

A szakember aláhúzta: ilyen viszonyok közepette az ágazat nyereségtermelő képessége igen gyenge.
– A tejért az év elején literenként 62 forintot kaptunk, az év közepén 65 forintot, október végén átlag 75-78 forintot utalnak át a felvásárlók – összegzett Udvari János. – Eközben egy liter tej önköltsége átlagosan 80-85 forint között változik.

 A MOSZ szarvasmarhatenyésztői választmánya nehezményezi, hogy az ágazatban az eddig igénybe vehető támogatásokat felfüggesztették, s a termelők október végén sem ismerik a 2010-es nemzeti kiegészítő tejtámogatás összegét.

Udvari János arra hívta fel a figyelmet: egyre több telepre kerül lakat, miközben egy év alatt közel 20 százalékkal csökkent a leadott tej mennyisége országosan és 15 ezerrel kevesebb fejős tehenet tartanak.
– Eladták vagy levágták az állatokat, mások a csábító török ajánlatot használták ki – tudtuk meg. – Egy vemhes üszőért nettó 500-550 ezer forintot fizet a külföldi megrendelő. 

A nagybajomi szakember, aki korábban a somogyi érdekvédelmi szövetség szakmai vezetője volt, úgy vélte: egyes előrejelzések szerint jövőre 80 forintos tej átvételi árat ígérnek. Ez azonban nem jelent automatikus kilábalást a gazdaságok számára.

Nagybajomban is több milliós mínuszt termel idén a tejágazat, máshol ennél is súlyosabb problémák megoldására keresik a választ. Az szinte előre borítékolható, hogy a 13 somogyi tehenészet közül az év végéig kettő egészen bizonyosan bezár, s pillanatnyilag az sem zárható ki, hogy újabb telep iratkozik fel a listára.
– Az éveken át tartó ráfizetést ezek a gazdaságok tulajdonosai már nem képesek elviselni – szögezte le Udvari János.A kistermelők sem boldogulnak könnyen. Álmukban sem gondolták volna, hogy az importtej, a multik harca és az alapban is nehéz helyzet tovább súlyosbodik. Néhányan azért keresik a kitörési pontokat. Egy somogyaszalói állattenyésztő nemrég tejautomatát helyezett üzembe. A készülékért majdnem kétmillió forintot kell leszurkolni, ám számítása szerint, ha naponta átlag 150 liter friss házitejre folyamatosan lesz kereslet, úgy egy, legfeljebb másfél éven belül kifizetődik a beruházás.

– Egyelőre még csak ezt az egy automatát üzemelteti a család – magyarázta. – Megfelelő hely és igény; ez kell a továbblépéshez. Ha a két feltétel megvan, elképzelhető, hogy később újabb automatát vásárolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!