Gazdaság

2010.11.08. 07:28

Szűkül a halexport, mert elfogyott az állami apanázs

Busát és keszeget is csak megrendelésre fognak, gardára pedig csak a hétvégén lezajlott tihanyi Gardafesztivál miatt mentek a balatoni halászok.

Fónai Imre

Miközben nagy lendülettel zajlik az őszi lehalászás a buzsáki és balatonlellei tógazdaságban, busára csak „visszafogottan” mennek, mert elfogyott a gyérítésére szánt állami támogatás.

– Hetente három-négy tonna busát fogunk, aminek a nagy része román exportra megy; ennyit tudunk tehát értékesíteni, holott évi 250 tonnára is futná a cég kapacitásából – mondta Bana Sándor, a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese. Éppen a busa állított-hálós állományszabályozó halászatára alakult a társaság 2009-ben, ám az állami apanázs idén csak a tavaszra volt elegendő.  

A Romániába utazó busa mellett az angolna tartja el a céget. A zsilipcsapdát a napokban a vízhőmérséklet csökkenése miatt ugyan felszedték, ám mivel idén nagyon sok vizet kellett leereszteni a Sión, 180 tonnányi is összejött belőle.

 – Előfordult, hogy hétszáz kilónyit fogott a csapda egyetlen éjszaka, ez rekordközeli mennyiség – így Bana Sándor. – Német és olasz vásárlói vannak a balatoni angolnának, mert bár a holland és kínai lenyomta az árát, a balatoni mégis csak finomabb, jobb minőségű.A halgazdasági zrt. üzemelteti a buzsáki és a lellei tógazdaságot, ezeknek a lehalászása révén kétnyaras pontyokat telepítenek a Balatonba, valamint csukát és süllőt. Minden telepítésre meghívják az érintett horgászegyesületek képviselőit is. A Balatonból gardát a tihanyi Gardafesztivál miatt halásztak alapanyagnak, keszeget pedig megrendelés esetén.

A Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese arról is beszélt: mivel a balatoni telepítés alapja a tógazdasági halnevelés, fontos, hogy a két tógazdaság hosszú távra is a kezelésükben maradjon. Ennek érdekében tárgyalnak a tulajdonos Balatoni Halászati Zrt.-vel a jövőről. Bana Sándor szerint az uniós halászati támogatások révén lehetne ezeket a halneveldéket bővíteni, fejleszteni.

Nehezen izzadták ki a somogyi egyesületek idén is a halra valót

Ha nehezen is, de a somogyi egyesületek összeszedték a halasításhoz szükséges pénzt. Megcsappant a bevétel, magasak a költségek, a somogyi civil szervezetek zöme ha nehezen is, mégis túljutott az őszi erőpróbán. A negyvenöt mázsa pontyon kívül ezer darab, 20-25 centis süllőt engedtek idén az újmajori húskombinát tavába. A napokban fejezték be az őszi telepítést.

Dékány Andor, a horgászegyesület elnöke szerint a mai gazdasági viszonyok közepette emberpróbáló feladat a haltelepítés. Kilónként csaknem 500 forint körüli átlagáron jutottak a pontyhoz és hiába a kedvező összeg, ha szűkös a költségvetés. Az elnök azt mondja: évről évre egyre nehezebben teremtik elő a forrásokat.  

Igazgatóváltás

A már csak piaci tevékenységet - tógazdasági haltermelést és kereskedelmet - folytató és minimálisan csökkentett dolgozói létszámmal működő Balatoni Halászati Zrt.-nél vezetővűltűs történt. A tulajdonos nemzeti vagyonkezelő döntése értelmében Hegedűs Gyulát Klemm József váltotta a vezérigazgatói tisztségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!