Gazdaság

2010.11.22. 07:30

Válságállapot: összezsugorodott a felső félezer

Hétről ötre csökkent a somogyi vállalatok száma a TOP 500-as hazai árbevétellistán egy év alatt. Továbbra is a Flextronics a somogyi éllovas, bár az volt a leépítésben is: az első teljes válságévben 1676 álláshelyet szüntettet meg Tabon.

Balassa Tamás

Őrzi a középmezőnyben elfoglalt helyét a legerősebb hazai cégek versenyében Somogy. A legerősebbek között 33 milliárddal lett kevesebb a termelésük piaci értéke: teljes mezőny megrogyott az elmúlt évben. A Heti Világgazdaság szombati számában látható összegzés alapján a legnagyobb árbevételű félezer vállalkozás 2009-es teljesítménye alapján megyénk a kilencedik helyen szerepel.      Toronymagasan első, és az országos listán is előkelő helyre került az elektronikai ipari ágazat nagyfoglalkoztatója, a tabi Flextronics. Árbevételének nyolc százalékos csökkenése alig marad el az ötszázas lista átlagától, s egyértelműen a 7 százalékos exportvisszaeséséből fakad: a tabiak döntően külpiacra dolgoznak.  
A TOP 500 nemcsak a válságot megelőző növekedésből, de a visszaesésből is alaposan kivette a részét. A teljes magyar nemzeti össztermék, a GDP 6,7 százalékos visszaesése mellett a vezető félezer volumencsökkenése 8,8 százalék volt tavaly.

A Flextronics egy nagyon erős 2008 után egy nagyon nehéz 2009-et zárt, és a leépítések rangsorában az országos negyedik helyre kényszerült. A legtöbb elbocsátott munkavállaló 2400 volt, s nem furcsa módon éppen egy országos munkaerő-közvetítő cégnél. A tabiakat „megelőző” harmadik legnagyobb leépítő 1800-as létszámfaragással a Suzuki lett. A válságsokk múló hatása után a somogyi elektronikai cég viszonylag hamar magára talált, s gyorsan követve a világpiaci kereslet alakulását rövidesen a munkaerő-felvétel is megkezdődött.

A legerősebb somogyiak között ismét a siófoki FGSZ Földgázszállító a második, s ami még szembeötlőbb, pozitív eredménnyel zárt a korábbi évhez képest. Nem is kevéssel, egyharmaddal bővítette az árbevételét, s ennek köszönhetően tizenöt helyet lépett előre. A kaposvári Kométa 11 százalékos visszaesése valamelyest a helyezésén is tükröződik, és a 29 százalékos exportcsökkenéssel magyarázható. A szintén az élelmiszeripari ágazatot erősítő Sió-Eckes nagyon hasonló arányban sújtotta a kivitel visszaesése, és árbevétele is hasonló mértékben csökkent.

A listán új szereplő a somogyi DRV Zrt., ami az elmúlt hetek féktelen korábbi pazarlásáról szóló hírei miatt különösen érdekes. Az ivóvízszolgáltatónál nemcsak elfolyt, de befolyt milliók is voltak tavaly, és pedig a korábbi időket meghaladó mértékben, mert a 421. helyen landolni a listán még a gazdaság általános gyengélkedése mellett is figyelemre méltó.

A korábbi évvel ellentétben nem került a TOP 500-ba az MG. Produkt Kereskedelmi Kft. (2008-ban 424., nagykereskedelem, agrártermék, 17 961). Kimaradt a Videoton Elektro-Plast Kft. (446., elektronikai ipar, 17 025) és a Kőolajvezeték-építő Zrt. (493., építőipar, 15 305), ami azért is különös, mert komoly megtorpanásról van szó: előbbi 136, utóbbi 234 százalékkal növelte bevételét tavalyhoz képest.


Kivételes bevételek a legnagyobbak között

A TOP 500 árbevétel-listáján változatlanul a MOL Nyrt. az első 3226 milliárd forinttal, megelőzve a komáromi Nokiát (1075 milliárd) és a győri Audit (1047 milliárd).

Az energia- és az elektronikai ipar, valamint autógyártás mellé a távközlés (7. Magyar Telekom, 643 milliárd) és a kiskereskedelem (10. Tesco-Global, 573 milliárd) ágazata fért be a TOP 10-be.

A legnagyobb foglalkoztató a Magyar Posta 36,5 ezer, a Mol 34 ezer és a Tesco 20 ezer munkavállalóval. A legnagyobb somogyi, a Flextronics 6149 dolgozóval a 14. helyen szerepel a 2009-es munkaerőlistán, az első ötvenben egyedüli somogyiként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!