Gazdaság

2010.12.27. 18:04

Fekete év, sötét jövő: háromszor több a bedőlt hitel

Lakás-, autó- vagy személyi hitel? A helvét valutában 150-160 forinton kiszámolt törlesztőrészlet megrengette a családok költségvetését 2010-ben.

Vas András

Fekete évet zárnak a banki hitelesek: a svájci frank szinte egész évben kétszáztíz forint felett tanyázott, így aki három évvel ezelőtt vett fel lakás-, autó- vagy személyi hitelt, amikor 150–160 forinton állt a helvét valuta, az akkori törlesztőrészlet közel kétszeresét kell, hogy fizesse.

Egyre többen vannak, akik képtelenek idejében eleget tenni kötelezettségüknek, sőt, nem ritkán egyáltalán nem tudják tovább törleszteni a felvett hitelt. Az év elején még sokak által borúlátónak tűnő jóslat a várhatóan több mint félmillió bedőlés előtt álló bankhitelről az év végére reális veszéllyé vált.

A húszezer forintos törlesztőrészletből közel negyvenezer, a százezresből majdnem kétszázezres lett, s bár természetesen az emberek a hitelfelvételkor beterveztek némi árfolyam-ingadozást, egy húsz százalékkal magasabb törlesztőrészlet még talán sokaknak beleférne, ám az eredeti dupláját kevesen tudják vállalni. Az egy évvel ezelőttihez képest így megháromszorozódott a hiteltörlesztési nehézségekkel küszködők száma.

Somogyban elsősorban nem az új ingatlanokra felvett hitelek jelentik a legnagyobb gondot. A megyére inkább jellemző, hogy az ügyfelek szabad felhasználású jelzáloghiteleket vettek föl már meglévő ingatlanok befejezésére, felújítására, s azokat nem tudják fizetni. Szintén somogyi sajátosság a gyorshitelek nagy száma, e tekintetben a megye az első harmadban foglal helyet az országos összehasonlításban.

Ezek is érdekelhetik