Gazdaság

2011.02.14. 15:53

Kőolaj és földgáz után kutat a MOL és az INA Somogyban

Új lendületet adhat a Somogy megyei szénhidrogén-kutatásnak és termelésnek Orbán Viktor miniszterelnök és horvát kollégájának Zágrábban kötött megállapodása.

Varga Andrea

A kormányfők az energiaellátás biztonságának megerősítésére, a határmenti szénhidrogénmezők közös kutatására és kiaknázására, valamint az olajkészletek tárolására szövetkeztek. Ismeretes: több mint fél évszázada, hogy először feltérképezték – akkor még csak kétdimenziós kutatási eljárással – a föld szerkezetét Dél-Somogyban. Földgázt, kőolajat kerestek és találtak is.

Az ezredfordulón újra elkezdődtek, immár korszerűbb berendezésekkel a kutatások. Kiderült: megyénkben kisebb lelőhelyek vannak, amelyek kitermelése nem gazdaságos, ám a nagy telepek kimerülnek, a magas világpiaci áraknál a hazai kutatás jóval olcsóbb, ezért a MOL és más társaságok rákényszerülnek a kisebb mezők kitermelésére is.
2007-ben olajfúrási szerződést kötött az Inke elnevezésű magyarországi koncessziós területre a brit bejegyzésű Matra magyarországi leányvállalat. Két kút fúrására kaptak engedélyt Marcali külterületén.Barcs térségében pedig a MOL és a horvát INA közös programja indult el. Miután a baranyai Zalátán – a somogyi megyehatártól nem messze – jelentős lelőhelyre bukkantak, egymás után kezdték meg a vizsgálódást Potony, Barcs és Vízvár térségében. 2008-ban a MOL után a második legnagyobb hazai kőolaj- és földgáz kutató társaság is beszállt a Dráva-medencében zajló szénhidrogén-kutatásba, szeizmikus méréseket végeztek Barcs és Darány térségében.

A Sonline.hu megkérdezte a MOL-t, jelenleg milyen eredményeik vannak, ám mindössze annyit tudtunk meg: a társaság továbbra is folytatja a kutatási és termelési munkákat a somogyi térségben, valamint az INA-val közös kutatási projektet a horvát-magyar határon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!