Gazdaság

2011.02.02. 17:28

Kórházfejlesztéssel a kulcsszerepért, tartani kell a lépést a turizmussal

Siófok kulcsszerepben kell hogy maradjon az új nagytérségi betegellátási modellben is Varga Ferenc kórházigazgató szerint. A hamarosan induló fejlesztés is ezt szolgálja.

Fónai Imre

Négymilliárd forintból európai üdülőhelyhez méltó kórháza lesz Siófoknak három párhuzamos, hamarosan induló beruházás végén, a tervek szerint 2012 nyarára.
– Az idegenforgalom fejlődésével az egészségügyi ellátásnak is lépést kell tartani – vallja Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója. – A fagyok elmúltával bele is vágunk az építkezésbe. Új sürgősségi osztály kialakítása az egyik projekt, ez a főbejárathoz közel épül fel, közel egymilliárd forintból. Minden beteg oda lép majd be, nem kell vándorolnia, ott eldöntik, hová kerül; helyben ellátják, vagy a vizsgálatok után felveszik valamelyik osztályra. Ez az úgynevezett egykapus rendszer. A nyári szezonban különös jelentősége lesz, hiszen ilyenkor sok a körzeten kívüli beteg, de egyre több a drogos, alkoholos fiatal is, az ő elhelyezésük, megfigyelésük is ott történik.

Két és félmilliárdot költenek az infrastruktúra javítására, mely az egész mostani épületrendszert érinti. A harmadik pályázat az energiaracionalizálást szolgálja, félmilliárd forintból külső hővédő burkolattal látják az intézményt. Az első két programhoz a fenntartó önkormányzat, a harmadikhoz a kórház biztosítja az önrészt, utóbbi több mint százmillió forint.
– A fejlesztések működési költségeinket is növelik, ezért fontos, hogy energiát tudunk megtakarítani, nem is keveset, 30-40 százalékot – teszi hozzá a főigazgató. – Az építkezés alatt úgy szervezzük meg az intézet működését, hogy a betegellátás zavartalan maradhasson; ebből a szempontból várhatóan az idei nyár lesz a legnehezebb időszak. Korlátoznunk kell például a gépkocsi-behajtást a kórház területére. A beruházás végére az ésszerűség jegyében új helyre kerül például a röntgen, a CT, de szakrendelések, egész osztályok is elköltöznek. Ám ha mindez megvalósul, a következő egy-két évtizedre európai színvonalú betegfogadási lehetőségek alakulnak ki.Varga Ferenc szerint akármilyen koncepció mentén szervezik át a hazai egészségügyet, Siófok központi szerepben marad a balatoni ellátás miatt – a fejlesztés ezt is szolgálja.
– A nagy megyei kórházakban koncentrálódna a betegellátás, egyéb kórházak a felkészültségi szintjükig látnák el a betegeket. Szükség lesz tehát a kisebbekre is, ezekből azok a betegek kerülnének a központi kórházba, akik magasabb szintű ellátást igényelnek (idegsebészet, szív- és protézisműtét, stb.).

Betegbarát csak úgy lehet az új rendszer, ha a centralizálás nem megy a beteg rovására, tehát nem kell a jelenleginél nagyobb távolságot megtennie. Siófok három megye határán, s a Balaton-part miatt kulcsszerepben van és abban is kell maradnia. Vagyis felkészültnek kell lennünk, nagytérségi szisztémában is meg kell felelnünk a magasabb szintű követelményeknek is.

Magyar tengely - a szerző kommentárja

A beteg lábbal szavaz. Városi, járási, megyei kórház – értette ezt hajdanában is. De a Balaton-partról nem Kaposvárt célozza elsősorban ma sem, hanem Fehérvárt vagy a fővárost, a könnyebb elérhetőség miatt. Somogyba várják az államtitkárt a napokban, egyeztetni az új kórházmodellről. Az államtitkárság koncepcióját Somogy, Veszprém és Fejér már „átírta”, egy nagytérséget alkotnának, kérdés, lesz-e rá fogadókészség Szócska Miklós részéről. Ám bárhogy dőljön is el a „lobbiharc”, nem megkerülhető módon a Balaton, Siófok marad a nagytérség tengelyében...(fi)

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!