Gazdaság

2011.03.09. 14:00

Ismét rekordot dönt a benzin ára az újabb emeléssel

Idegesítő ténnyel szembesülnek a járművezetők: ismét drágul, ezúttal öt forinttal az üzemanyag.

Harsányi Miklós

Amíg nálunk szinte hetente drágul az üzemanyag és a mai naptól újabb történelmi rekordot ér el, addig Horvátországban új időszámítás kezdődött.
Idegesítő ténnyel szembesülnek szerdától a járművezetők: a hazai töltőállomásokon öt-öt forinttal drágul az üzemanyag. Ezzel a benzin átlagára literenként 376 forintra emelkedik, a gázolajé pedig 372 forintra nő. Ilyen magas soha nem volt a hajtóanyag ára, beszámolók szerint a bietanolért (E85) átlagosan 272 forintot fizethetnek a járművezetők, az autógázért pedig átlag 216 forintot számláznak a kutaknál.

Müller János, a megyei mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke nyomasztónak nevezte a rendszeres áremelkedést. Ez ugyanis – a szállítmányozókon kívül – a gazdálkodókat is igen erősen sújtja.
– Miért nem lehet azt tenni, amit a horvátok megléptek? – morfondírozott egy kaposvári taxis. Hírek szerint hétfőn a horvát kormány rendkívüli ülésen döntött arról, hogy csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. A jövedéki adó elvileg Magyarországon is csökkenthető lenne pillanatnyilag viszont nincs napirenden az ötlet. A horvát kormány 0,15 kunával – mintegy 5,5 forinttal – csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. A zágrábi kabinet közleménye szerint a benzinre és a gázolajra egyaránt vonatkozik az adócsökkentés, amiről azért határoztak, hogy a bizonytalan nemzetközi piacnak a kiskereskedelmi üzemanyagárakra vonatkozó káros hatásait mérsékeljék. A rendelet már kedden hatályba lép.– Régebben a január elsejei drágulás miatt idegeskedtünk, most meg szinte minden héten – tette hozzá a kaposvári taxis. – Ez durva. Egyre kevesebben veszik elő az autót, szerintem, ha jó időjárás lesz, Somogyban annyi biciklist lehet majd látni, mint korábban soha. Ez is a bődületes benzindrágulás következménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!