Gazdaság

2011.05.06. 07:00

Drámai mélyben a piac, 1953 óta nem épült ilyen kevés lakás

A tavalyi lakásépítési szám – 20 ezer 823 – megközelítette az ötven éves negatív rekord szintet. Az építési engedélyek számának további 51,2 százalékos visszaesését nem túlzás drámainak nevezni. Ezt a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) közölte szerkesztőségünkkel a legfrissebb KSH-adatokat kommentálva.

Balassa Tamás

Az első negyedévben 3141 használatbavételi engedélyt adtak ki, s ez csaknem 40 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál, olvasható a statisztikai gyorstájékoztatóban. A felmérés szerint az építési engedélyek számának csökkenése tovább folytatódik. Az első negyedévben mindössze 2398 lakás építési engedélyét adták ki, mely az előző évihez képest 51,2 százalékos csökkenés. Összességében a mára lecsökkent használatbavételt – ami a közelmúlt építőipari teljesítményének csökkenését tükrözi – a lakásépítési engedélyek számának még nagyobb csökkenése követi – ez mutatja a jövőt. És ezt nevezte drámainak a TLE, hozzátéve: a lakásépítési ágazat visszaesése mellett az építésiengedély-számok drasztikus visszaesése további erős negatív trendet vetít előre.

Az első negyedévben megépült 3141 új lakás azt vetíti előre, hogy az idén 16-18 ezer lakás fog megépülni Magyarországon: sőt 1953 óta nem épült ilyen kevés lakás. Ezt mondta Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója a számokat értékelve. Az új lakások építését a keresleti és hitelezési problémák mellett befolyásolja az eladatlan lakásállomány is a HVG szerint: Budapesten a múlt év végén 2800 eladatlan lakás volt, így az idén 4-5 ezer új lakás épülhet. Az új lakásépítési engedélyeket tekintve erős (76 százalékos) visszaesés következett be Budapesten, ahol 2010 első negyedévében még 30 százalékos volt a növekedés. 2010-ben a főváros volt az egyetlen, ahol az év első felében még nőtt a kiadott építési engedélyek száma, és az év egészét tekintve is csak 13 százalékkal csökkent.

Állami lakásépítési program, lakásépítési támogatások nélkül nehezen képzelhető el, hogy a lakásépítések éves száma akárcsak közelíteni is fogja az ideálisnak tartott éves 40 ezres újlakásépítés szintet, fogalmaz a Társaság a Lakásépítésért Egyesület közleménye. A lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések. A lakásépítések ilyen alacsony és tovább eső szintje a lakásépítési ágazat – beleértve a hazai anyaggyártást, a kereskedelmet, a tervezést, a kivitelezést, az ingatlanforgalmazást és a finanszírozást is – további leépülésével, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradásával jár.

Csomós Tibor, a kaposvári Profi Tető Kft. ügyvezetője azt mondta: az elmúlt évben felére csökkent a kiadott darabszáma, s ebben már a valamelyest felpörgő felújítási projektek is szerepeltek. Elértek oda, hogy már a felújítások sem tudják kompenzálni az építtetői aktivitás megállíthatatlannak tűnő csökkenését. Ez évre további 20 százalékos forgalomcsökkenéssel számolnak. Közben a munkaerő és a készletezés megkövetel egy olyan készenléti szintet, ami alá nem lehet menni a ráadásul „szállításérzékeny” szolgáltatás minőségvesztése nélkül. A fuvarozás és a készletezés költségessége mellett pozitív, hogy legalább nem romlandó áruról kell gondoskodniuk.A cégvezető szerint éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy egy fenntartható, a lakosság bizalmát visszanyerő lakáshitelezési gyakorlat kialakuljon. Csomós Tibor nem várja, hogy a tíz évvel ezelőtti lendületét egyhamar visszanyeri az építőipar, de mint mondja, talán nem is kellene ismét túlpörgetni az ágazatot. A központi gazdaságpolitika segítsége nélkül azonban a kilábalás aligha képzelhető el, vallja. Optimális esetben a következő 4-5 év lassú növekedésével már kiegyezne az ágazat az ügyvezető szerint.


Nagyobb visszaesés a városokban

A községekben az országos átlaggal megegyező mértékű csökkenés következett be (35 százalékos), a megyei jogú városokban és a többi városban ennél nagyobb arányban, 53, illetve 43 százalékkal esett vissza a lakásépítés. A lakásépítéseknek közel kétharmada, az építési engedélyeknek csaknem fele koncentrálódik Közép-Magyarországra. A negyedév folyamán használatba vett lakások száma Budapesten esett vissza a legkisebb mértékben, 15 százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!