Gazdaság

2011.05.04. 19:07

Tizenhatmilliárd forintos támogatás a somogyi gazdáknak

Az ügyfélkapun eddig beérkezett 4711 kérelem több mint 85 ezer hektárnyi területet fed le.

Harsányi Miklós

Élvonalban a somogyi gazdák: szerdáig 4711 agrárkérelem érkezett be. A korábbinál jobban figyelnek a határidőre a termelők, az ágazat fejlődését megyénkben az idén csaknem 16 milliárd forint segíti. A rangsor alapján egyértelművé vált, hogy Somogyban különösen jól előkészítették a kérelmeket.

– Ideálisnak nevezhető állapot alakult ki – utalt az utóbbi hetekben tapasztalt folyamatokra Gombos Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kirendeltségvezetője. Ezúttal 21 jogcímen kérhetnek támogatást a termelők, akik április elejétől május közepéig jelentkezhetnek. A területalapú támogatásból nagyjából 12 milliárd forintra számíthatnak a somogyi gazdálkodók, ezen felül – különféle forrásokból – további 3-4 milliárd forinthoz juthatnak, amely jelentős segítséget jelent számukra.

Gombos Sándor a szerdai kaposvári sajtótájékoztatón kifejtette: az ügyfélkapun eddig beérkezett 4711 kérelem több mint 85 ezer hektárnyi területet fed le. Ezek közel 70 százalékát már feldolgozták.
– Időarányosan jól állunk – hangsúlyozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezetője, hozzátéve, hogy ebben kiemelt szerepe volt a falugazdászoknak és a kamarai tanácsadóknak. Hatékony munkájuk nyomán zökkenőmentes zajlik a munka. Mindezt a friss eredmények is alátámasztják: a beadott kérelmek alig tizedét egyénileg juttatták el a termelők, míg a dokumentumok túlnyomó többsége szakemberek közreműködésével érkezett be. A falugazdászok 2527 esetben nyújtottak segítséget, a tanácsadók pedig 1281 alkalommal.Juhász Tibor kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője példaértékűnek nevezte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a kormányhivatal közötti együttműködést. Rámutatott: az idei agrártámogatás összege országosan – mindent egybevéve – közel 600 milliárd forint, amely közel 130 milliárd forinttal több az előző évinél. Juhász Tibor kitért rá: újabb pályázati források nyílnak meg, s ez további lehetőséget jelent a mezőgazdaságból élők számára.
– A somogyi szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a rendelkezésre álló forrásokat igénybe vehessék a helyi gazdálkodók – húzta alá Juhász Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!