Gazdaság

2011.05.10. 07:02

Túl nehéz a fándli, elfogytak a kőművesek az építőiparból

Szakemberhiánnyal küzd az építőipar: kevés a kőműves, az ács, az állványozó, a bádogos.

Varga Andrea, Vigmond Erika

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NFSZ) a március hónapban bejelentett nem támogatott új állások közül a második legtöbb szakembert az építőiparba keresik. Kevés a kőműves, az ács, az állványozó, a bádogos és a szerkezetlakatos is. A megoldás az lehetne, ha vonzóvá tennék újra a szakmákat, és visszakapnák presztízsüket ezek a mesterségek, de jelenleg az utánpótlás sem megoldott.

Maász Róbert, a Somogyi TISZK csurgói, Nagyváthy János Középiskolájának igazgatója azt mondta: évente talán két tanulójuk akar kőműves lenni, aztán többnyire azokból sem lesz kőműves. De miért is lenne, ha például Csurgón tavaly egyetlen ház épült?

Szünetelnek az építkezések, a fonyódi Zsinkai István ács-állványozó is ezért „maradt magára”. Elmondta: korábban több fős csapata volt, de elmaradtak a megrendelések, most egyedül dolgozik. Tanulója pedig sok éve nem volt már, hiszen annak mi értelme, ha munka híján csak söpröget a gyerek? A szakember kollégái beszámolójából tudja: manapság rengeteg az adminisztráció, ha tanulójuk van.

– Elvileg könnyebbé kéne tegye a munkát, ha inas van, de éppen hogy nem – mondta Zsinkai. – A felelősség is nagy, a mai gyerekek pedig nem olyanok, mint régebben. Amikor több inasom is volt, egy nagyon szegény gyerek vált be közülük, de aki tehetősebb családból jött, már nem érdekelte.

Az Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból tudjuk: 324 ezernél is több a szakképzetlen munkanélküli országosan. Lehetne, hogy kitanuljanak valamilyen mesterséget, de inkább a „menő"”szakmákat választják. Ezért lenne fontos egyes szakmákat népszerűsíteni, illetve átképzéssel támogatni a hiányszakmákat. Az építőipari szakemberhiány annak is köszönhető, mondják szakemberek, hogy az utóbbi évek oktatáspolitikája elsősorban a felsőoktatást támogatta, csökkent a szakképzés presztízse, így a szakmunkás tanulók száma is.


Nem várható népvándorlás

Megnyílt az osztrák és németországi munkaerőpiac május elsejétől az Európai Unió minden polgára előtt, vagyis megszűntek azok a korlátozások, amelyek a 2004-ben csatlakozó kelet-közép európai országok munkavállalóira vonatkoztak. Sokan hihetik, hogy most könnyebb lesz ezekben az országokban elhelyezkedni, ám ez csak részben igaz, hiszen több ajánlat most sem várható, viszont annál több lesz az érdeklődő. A munkáltatók válogathatnak a jelentkezők közül, így magasan lesz a mérce. Ausztriában először 1965-ben engedélyezték a külföldi munkavállalók alkalmazását, napjainkban a legtöbben az egykori Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek, illetve Törökországból, harmadik helyen a többi kelet-európai ország.

Megtudtuk: Somogyból leginkább a vendéglátó-, építő- és feldolgozóipart céloznák meg, vagy mert ilyen végzettségük van, vagy mert ezekben az ágazatokban hirdetnek olyan segéd- és betanított munkákat, amelyekhez nem szükséges magas szintű nyelvismeret. Jó hír Ausztriából: május elsején hatályba lépett egy törvény, amely előírja, hogy nem lehet a helyi béreknél kevesebbért alkalmazni senkit.

Agrár szakoktatás uniós szemmel

A Magyar Agrárszakoktatási Szakértők Egyesülete (MASZE) EUROPEA-International találkozót rendezett. Az Európai Unió tagállamaiból érkeztek kompetens szakemberek Somogyba, hogy megbeszéljék: miként lehet megfelelni az agrár-szakképzéssel szemben támasztott jövőbeni kihívásoknak. Wayda Imre, az EUROPEA-International soros elnöke, az EUROPEA Hungary nemzeti koordinátora Somogyszobon nyitotta meg a konferenciát.Bemutatkozott a Vidékfejlesztési, Képzési- és Szaktanácsadási Intézet, szó esett a magyarországi vidékfejlesztési stratégiáról, az agrároktatásról, a magyar élelmiszer előállítás hagyományairól, illetve a termékek piacra jutásáról is. A kaszói folytatásban elsősorban workshopok, azaz műhelymunkák várták a résztvevőket. A központi téma az volt, hogyan lehet a fogyasztói elvárásokhoz igazodni. A kaszói és somogyszobi rendezvények mellett a szőcsénypusztai középiskolába is ellátogatott a delegáció mintegy hatvan tagja.

Árvai Tibortól, az intézmény felnőttképzési felelősétől megtudtuk: olyan szakközép és szakiskolát kerestek a szervezők, mely régi tradíciókkal rendelkezik az agráriumban. Így esett a választás a tangazdaságként is működő szőcsényi Széchenyi Zsigmond középiskolára, ahol keresztmetszetet kaptak a mezőgazdasági, erdészeti, vadászati oktatásból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!