Gazdaság

2011.11.29. 07:34

Jók a terméshozamok, de támogatás nélkül buknának a gazdák

Rohamtempóban haladt az őszi szántóföldi munka Somogyban. Befejeződtek a betakarítási és vetési munkálatok, s esély van rá, hogy legalább átmenetileg békésebb időszak vár a termelőkre.

Harsányi Miklós

– Igen jók a 2011-es terméshozamok – állítja a vidékfejlesztési minisztérium. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint a termények piaci ára is magasan stabilizálódott, csak a jelenlegi szárazság adhat okot az aggodalomra, de bíznak az őszi-téli csapadékban.
Ezúttal hamarabb befejeződtek az őszi agrármunkák: az országos tapasztalatokkal megegyeznek a somogyiak is. Napraforgót összesen 573,9 ezer hektáron arattak, a hazai termésátlag 2,41 tonna  volt, a betakarított termés mennyisége közel 1,4 millió tonnát tett ki. Megyénkben az átlaghozam elérte a 2,28 tonnát.



A szaktárca beszámolója szerint kukoricából 15 százalékkal több termett az idén, mint 2010-ben. A gazdák – az országos adatok szerint – 8,06 millió tonna kukoricát szállíthattak a magtárakba. Az országos termésátlag hektáronként 6,62 tonna volt, ez százalékkal több a tavalyi hozamnál. Somogyban – a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – nagyjából 6,2 tonna volt a kukorica hozam. Vörös Bálint, az agrárkamara szakértője közölte: a tengerit 112 125 hektáron termesztették megyénkben.
A cukorrépa betakarítása még nem fejeződött be. Idén tavasszal Magyarországon 15 ezer hektáron vetették a fontos cukoripari alapanyagot, amelyből még nagyjából 1500 hektárnyi területről várható termés. Az átlaghozam 52,6 tonna volt, s cukoripari szakértők egybehangzó véleménye szerint igen jó, 17,7-18,9 százalék volt idén a répa cukortartalma.

– A szántóföldeken véget ért a nagy munka; a feladatok zömét befejezték – értékelt hétfőn Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke. – Helyenként még nem végeztek az őszi mélyszántással, ám a jelek szerint a fontos munka biztosan nem marad el azokban a gazdaságokban, ahol az időjárási körülmények miatt kissé megcsúsztak.
Hogyan zárul anyagilag az év? Exner úgy vélte: óriási gondban lennének a gazdálkodók, ha elmaradt volna a földalapú támogatás. Ez számos gazdaságban ugyan kompenzálta a bevétel-kiesést, ám így is jónéhány somogyi agrárvállalkozás elbukta az évet.

A növénytermesztők többsége fellélegzett, az állattenyésztők "non-stop" üzemmód alapján dolgoznak. A haltermelők december 23-ig vetik ki hálójukat. Szabó Attila, a Tógazda Zrt. halászati mestere elmondta: az ősszel több mint 100 tonna halat halásztak le a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!