Gazdaság

2012.02.14. 18:01

A bukás éve: majdnem minden ötödik ember munka nélkül marad

Várhatóan leépítésbe kezdenek a nagyobb somogyi vállalatok is. Kedvezőtlenül alakulnak ugyanis a foglalkoztatási kilátások, s újabb elbocsátási hullámra van kilátás. Somogyban majdnem minden ötödik ember állás nélkül marad.

Harsányi Miklós

Kötelező minimálbéremelés, megsarcolt cafetéria-rendszer, a tb-járulék felsrófolása – részben ezzel hozható összefüggésbe a leépítéshez köthető tervek. A vállalkozások négy százaléka növelni-, míg 29 százalékuk csökkenteni tervezi a létszámát, állapította meg legfrissebb tanulmányában a GKI. A gazdaságkutató zrt. országosan 800 fős reprezentatív vállalati mintán végzett kutatást.

– Minél nagyobb egy cég, annál inkább számíthatunk arra, hogy csökkenti a foglalkoztatottak számát – festettek borús képet a szakértők. Legnagyobb arányban az 500 főnél több dolgozót alkalmazó cégek jeleztek elbocsátást. Somogy egyik meghatározó foglalkoztatója a Kaposvár Videoton. Gerber András igazgató a felmérésre utalva kifejtette: az általános világpiaci keresletcsökkenés valóban azonnal és mélyrehatóan befolyásolja az ipari vállalkozások sorsát.  A Kaposváron és Marcaliban 1200 dolgozót foglalkoztató üzem újabb megrendelések elnyerésével igyekszik megoldani az előtt álló feladatokat.
– Ez többé-kevésbé sikerül – fogalmazott Gerber. – A jelenlegi létszámot tartjuk, ám bővülésről egyáltalán nem lehet szó.Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. elnöke valós veszélynek tartja a beharangozott leépítéseket. Ez alól aligha lesz kivétel megyénk. Az elbocsátást persze nem úgy kell elképzelni rögtön, hogy egyik napról a másikra százakat tesznek utcára – hívta fel a figyelmet. Gyakran már az is épp elég  baj, ha a foglalkoztatók részmunkaidős alkalmazásra állnak át. Cégüknél ez a folyamat lejátszódott, az utóbbi három év alatt tízen ebbe a foglalkoztatási formába kerültek.

– A fém- és autóiparban minimális emelkedés várható, de hol működik ez az ágazat tömegével Somogyban? – méltatlankodott Budai Ferenc, az Iparosok Országos Szövetségének (Iposz) megyei elnöke. – A többi szakterületen erőteljes visszaesés mérhető és a kisebb somogyi cégek további elbocsájtásra kényszerülnek. S bárki is elgondolkodik azon, hogy mi vár az utcára tett  munkásokkal? Három hónapig segélyt kapnak, aztán közmunkára mehetnek, már ha jut nekik.

A munkaügyi központhoz a munkáltatók csak a csoportos jellegű létszámleépítéseket kötelesek bejelenteni – számolt be kedden Szabó István, a megyei kormányhivatal szóvivője. A rendelkezésükre álló információk alapján Somogyban a közeljövőben csoportos elbocsátások nem várhatóak. Beszédes adat, hogy megyénkben az év végén 24 291 álláskeresőt regisztráltak. Bár a 2010. decemberi állapothoz viszonyítva 8,8 százalékos a csökkenés, a gazdaságilag aktív népesség 17,5 százaléka munkanélküli.

Pohóczky János, a kaposvári Cabero Kft. igazgatója amondó: a nehéz gazdasági helyzetnél a kiszámíthatatlanság még súlyosabb tehertétel. Amikor sűrűn változnak a fontos pénzügyi-, adózási- és foglalkoztatási szabályok, akkor a döntéshozók egyre rosszabb körülmények között dolgoznak.
– Dél-Kelet Ázsiába települhetnek át azok a nagy bevételt termelő ipari cégek, amelyek megunják a helyi gondokat – pendítette meg. – Ott kedvezőbbek a munkabérek, és a termelési körülmények.


Visszafogják a fejlesztést

Az előzőekkel összhangban a beruházási szándékok is haloványok – állapította meg tanulmányában a GKI. A vállalkozások 21 százaléka tervezi beruházási kiadásainak növelését, miközben negyedük csökkenti azokat. Különösen kedvezőtlen, hogy az 500 fő felett cégek közel 40 százaléka mérsékli beruházási kiadásait, s csak 12 százalékuk tervez növekedést.

----------------------------------------------------------------------------
Mi vár a kis és középválalkozókra 2012-ben? A Somogyi Hírlap szerdai (2012.02.15.) lapszámának negyedik oldalán megtudhatja összeállításunkból. A lapra itt is előfizethet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!