Gazdaság

2012.11.07. 07:44

Büféből, kocsmából több, borozóból kevesebb lett

Immár negyedik esztendeje csökken a vendéglátóhelyek száma – olvasható a Kisosz Kereskedelmi Élet című lapjának legfrissebb számában. Országszerte ma 34 400 vendéglátóipari üzlet működik országszerte, egy százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Étkezőhely ennek a huszonhét százaléka.

Fónai Imre

Ebben az évben kétszáznyolcvannal csökkent a sörözők, borozók és pubok száma, az elmúlt öt évben a legkisebb mértékben a szálláshelyeken működtetett éttermek, presszók, bárok száma esett vissza. Több lett viszont egy év alatt a büféből, kocsmából, munkahelyi talponállóból.A Nielsen piackutató szeptemberben közzétett felméréséből az is kiderül: tizenöt esztendő óta idén nem csökkent tovább az általános élelmiszerüzletek száma. E hálózatban a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek aránya 89 százalékos. A KSH jelentése alapján júliusban 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a forgalom a kiskereskedelmi üzlethálózatban, mint júniusban. Ezen belül forgalom-visszaesés az élelmiszerjellegű vegyes üzleteknél, az üzemanyagtöltő állomásoknál, a bútor- és műszakicikk boltoknál, s a könyv- és számítástechnika-kereskedésekben volt tapasztalható. Stagnált az iparcikk-, valamint a gyógyszerforgalom, nőtt például az illatszerüzletek forgalma és leginkább az internetes kereskedés.

A Népszabadság e közben arra a következtetésre jutott a többek között éppen a kiskereskedések védelmére szolgáló plázastop bevezetése óta kiadott építési engedélyek minisztériumi listájából (Matolcsy György felmentést adhat a plázastop alól – a szerző): szinte minden óriásberuházás, például plázaépítés zöld utat kapott, a Lidl és a többi német diszkontlánc terjeszkedése azonban nem – véletlen vagy sem, de utóbbiak lehetnek az egyik nagy hazai üzlethálózat vetélytársai...
 

Kiskereskedelmi üzletek száma a Balaton déli partján

2006

2471

2008

2253

2010

1876

2011

1860

Forrás: Kisosz

 

Vendéglátóhelyek száma a Balaton déli partján

2006

1594

2008

1459

2010

1434

2011

1472

Forrás: Kisosz

 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!