Gazdaság

2012.11.19. 19:09

Jön az újabb áremelés - tepertőre kuporgatnak a családok

Szilveszter előtt és januárban újabb áremelésre készülnek egyes húsipari beszállítók. Az időpont változhat, a mérték kevésbé: elemzők szerint 6-10 százalékkal drágulhatnak a húsok és a hústermékek.

Harsányi Miklós

Sok vásárló cinikus becsapásnak tartja az ünnepek előtti akcióáradatot. Lehet, hogy egy-két napig, hétig olcsóbb valamelyik hústermék, de az általános élelmiszerdrágulás aligha kerülhető el. Papp József, az egyik kaposvári üzlet tulajdonosa szerint megindult a folyamat. Csak az utóbbi három hét során 6-8 százalékkal nőtt a parizer, a kenőmájas, az olasz és a szalámik ára.

– Már most horror árak vannak az élelmiszerpiacon, de nyilván a termelőknek is meg kell élniük valamiből – emelte ki Mezey István, a kaposvári Kaffka Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha Magyarországon 2000 euró lenne az átlagkereset, akkor aligha lenne gondja a kereskedőknek. Csakhogy keveset keresnek az emberek, különösen Somogyban, a havi fix kiadások viszont megállíthatatlanul emelkednek. A forgalmon ez tökéletesen látszik: sertésből elsősorban a húsos csontot, a lapockát, császárszélt és a császárvéget kérik a vásárlók. A comb, a karaj, akárcsak a csirkemell prémium termékké vált, amit néhány éve még könnyedén megengedhettek maguknak a vevők. Elképzelhető, hogy januártól további sertés- és baromfihús-drágulás lesz, fogalmam sincs, hogy azután mi lesz.

A KSH adatai szerint az első három negyedévben 10,9 százalékkal nőtt az agrártermékek termelői árszintje. Szeptemberig – az előző év hasonló időszakához képest – 25,7 százalékkal emelkedett a vágósertések értékesítési átlagára.

Hanyecz Imre, a kaposvári MG Produkt Kft. ügyvezetője szerint a következő drágulás időpontjáról lehetnek kérdések, az viszont tény: tavaly novemberben 45 ezer forint volt egy tonna kukorica, most 65 ezer forintos áron adják-veszik. Vagyis a takarmányár-drágulás magával hozza az élelmiszerek újabb árnövekedését.

– Mivel a körülmények nem változtak – például az áfa-tartalom –, a folyamatos alapanyagár emelést ágazatunk kénytelen továbbterhelni, mert annak hiányában nem tudná tartani a minőségi színvonalat – közölte Bódi Krisztina, a Kométa kaposvári marketing vezetője. – Így a húsipari termékek árai már emelkedtek az elmúlt hónapok során, az áremelés termékenként és gyártónként változó, de általában 5-20 százalék között mozog. A Kométa termékek árai átlagosan 10 százalékkal emelkedtek.

Erre a házi ízek rabjai is ráfizetnek. A kocsonyaszezon beköszöntével drágul a köröm, a farok és a bőrke, és a házikolbász is lassan megfizethetetlenné válik. Egy három és fél kilós szalonna tábla – füstöléssel együtt – nagyjából 5500 forintba kerül. Igaz, hogy íze, más, mint a boltié, de az ára sem olcsó... Hasonlóképp sokat kóstál a tepertő, amit korábban szinte bármelyik család a hónap végén is könnyedén megvásárolhatott, manapság rendszerint csak annyit méretnek le, amire feltétlenül szüksége van.

Fodor Attila, a CBA szóvivője elmondta: most nem várnak sertéshús-áremelést, az elmúlt időszakban lezajlott. Bódis Zoltán, a somogysárdi Haladás Zrt. ágazatvezetője amondó: valós alapja van az élelmiszer-árrobbanásról szóló híreknek. Az előttünk álló hónapokban legalább 10-15 százalékos drágulásra számít.
– A mi szemszögünkből nézve csupán egy probléma van: a bolti áremelés és a sertés felvásárlási ár növekedés nem egy időben történik – folytatta. – Ráfizetéses az ágazat, a jelenlegi 500 forint helyett legalább 600 forintot kéne kapnunk egy kiló húsért. Nem tudni, mikor enyhül a feszültség.A statisztikai hivatal a tisztánlátás érdekében – december elsejei eszmei időponttal – mezőgazdasági összeírást indít. A szántóterület hasznosításán kívül a szarvasmarha- és a sertésállományt is felmérik. Ismert: a kormány célja, hogy 7 év alatt a mostani hárommillióról hatmillióra növeljék a hazai sertések számát.

– Nem megy – jegyezte meg Bódis Zoltán. – Aki feladta az állattartást, az nem kezdi el újra. Ilyen kockázatok mellett nincs értelme a vesződségnek. Amúgy Sárdon se látom azt a fene nagy sertéstartási kedvet, hiába harangozták be az egy porta, egy sertés programot.
Kálmán János jutai agrárgazdálkodó szerint az országban szisztematikusan tették tönkre a sertéságazatot, melyhez a mindenkori magyar vezetés asszisztált. Jó ötlet volna a háztáji gazdálkodás felélesztése, csakhogy ehhez hálózatot kell felépíteni, melyre a kistermelők hosszú távon is számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!