Gazdaság

2012.11.13. 10:33

Munkaerőfelvétel nem is lesz: pesszimista a 2013-as prognózis

Csökkenő árbevétel-várakozások és romló foglalkoztatási tervek jövőre: a bizonytalanság tovább gerjeszti a gazdasági nehézségeket a kis- és középvállalkozói szektorban. Nehezen kezelhető a munkanélküliség, Somogyban legutóbb több mint félezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma. Eközben a kkv-k megmentésére egy listát állított össze az Iposz.

Harsányi Miklós

Az árbevétellel kapcsolatos várakozások év eleje óta csökkenő tendenciát mutatnak, derült ki a K&H hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből, melynek során 500 hazai mikro-, kis és középvállalkozás vezetőjét kérdezték meg. A kkv-vezetők infláció alatti, átlagosan 3,8 százalékos árbevétel növekedést prognosztizálnak, míg egy évvel ezelőtt még 6,4 százalék volt a várakozás. A tájékoztatóból az is kiderült: a vállalkozások közül azok vannak a legnagyobb arányban, akik 0-6 százalék közötti bevétel növekedéssel kalkulálnak, míg a kkv-k 27 százaléka infláció feletti növekedéssel, 23 százaléka kifejezetten bevétel csökkenéssel tervez.
– Jövőre szerintem egyértelműen romlik a helyzet – hangsúlyozta hétfőn Gelencsér László kaposvári kárpitos. – Minden bizonnyal visszaesik a forgalom és már most könnyen megjósolható, hogy az anyagárak- és a járulékos költségek emelkednek.A középkorú férfi 1986. óta vállalkozó. Nemrég még megengedhette magának, hogy egy alkalmazottat foglalkoztasson, ám a romló gazdasági helyzet miatt idén tavasszal megvált tőle. Gelencsér szerint a kisvállalkozók sorsa szinte tökéletesen megegyezik a nagyokéval: szűkül a piac, megcsappant a forgalom, vállalkozások tömegénél reális veszély a leépítés.
– A fizetések reálértéke csökken, ez nap mint nap érezhető - emelte ki. – A lakosság, a családok jelentős része az élelmiszerre is egyre nehezebben tudja előteremteni a pénzt.

Az árbevételt és eredményt tekintve azok a legpesszimistább cégek, melyek évente 100-300 millió forint forgalmat könyvelnek el. A felmérés régiós különbségekre is rávilágít: árbevétel szempontjából a dél-dunántúli cégek a legoptimistábbak. Minden hatodik vállalkozás 16 százalék feletti árbevétel növekedéssel számol, ugyanakkor negyedük csökkenő bevételt vár. A legpesszimistábbak az alföldi kkv-k. A forgalom és az eredmény változása mellett a foglalkoztatás jövőre is az érdeklődés középpontjában marad: Somogyban cégek sokaságánál úgy halasztják el a leépítést, hogy a nyugdíjba vonult dolgozók helyébe nem vesznek fel új munkatársat.

– Korábban 35-en is dolgoztunk a vállalkozásban, jelenleg 21 főt foglalkoztatunk – közölte Baltavári Zoltán, a kaposvári Somogy Informatika Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kedvezményes adózáson kívül a járulékcsökkenés segíthetné a kkv-szektort, ha ez elmarad, újabb elbocsájtásokra kerülhet sor. Cégük nem tervez leépítést, ám a  gazdasági állapotokat hűen tükrözi, hogy csaknem 70 önéletrajzot őriznek. Mérnök, számítástechnikai szakember, bérszámfejtő és gazdasági ügyintéző reménykedik az elhelyezkedésben, ám csalódniuk kell. A közepes méretű kaposvári vállalkozás se most, se 2013-ban nem tervez felvételt.

Ezt a gyakorlatot követi a kaposvári Lakics Kft. is. Jövőre, legalábbis az első negyedévben egészen bizonyosan nem alkalmaznak új munkaerőt, tudtuk meg Lakics László cégtulajdonostól. Lapunk kérdésére kifejtette: nem várható bővülés a kkv-szektorban, a nyugat-európai piacon is egyre több gazdasági nehézséget lehet észlelni. Nagy kérdésnek tartja azt is, hogy mi lesz az állami beruházások sorsa. Ezek ugyanis nem csak a vállalkozások számára döntő, hanem a foglalkoztatási szempontból is. Nem beszélve a megélhetésről...

– Sajnos, sokan tényleg szinte éhbérért dolgoznak – idézte a gyakran hallható panaszokat Bodrog Gábor, Simonfa polgármestere. – Épp ennél fogva érdemes lenne minél hatékonyabban támogatni a hazai kisvállalkozásokat, mivel szerintem ők nem viszik ki a pénzt az országból. A térségben sajnos rendkívül kevés kisebb cég működik, a helybeliek zöme Kaposváron próbál állást keresni. Pedig jó volna, helyben is minél több embernek munkát biztosítani.

Erre utalnak a foglalkoztatási felmérésekből is. Somogyban szeptember végén 22 701 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván a megyei kormányhivatal munkaügyi központja. Vagyis 591 fővel többet, mint egy hónappal korábban, s a szezonális munkalehetőségek beszűkélésével várhatóan gyarapodik a munkanélküliek száma. A regisztrációban szereplők 18,8 százaléka 25 éves vagy annál fiatalabb, több mint 22 százalékuk 26-35 éves, 24,7 százalékuk pedig a 35-45 éves korosztályhoz tartozik. Igen magas, 33,9 százalék a 46 éves és ennél idősebbek aránya. Mit terveznek a somogyi kkv-k? – érdeklődtünk, ennek kapcsán csak annyit tudtunk meg: a munkáltatók rövid távú létszámalakulási várakozásait feltérképező felmérésük jelenleg zajlik.

Az Iposzé viszont elkészült. Teendők listája – ezzel a címmel a kkv-k érdekében összegyűjtötték a következő hónapok főbb feladatait. Az EU-tól egy "KKV Gazdasági Párbeszéd" testület létrehozását igénylik a jobb szabályozásért, mely összhangban van a gondolkozz előbb kicsiben elvvel. Az iparosok szövetsége azt is lényegesnek ítéli, hogy a 2014.-2020. közötti programok minél inkább közelítsenek a kkv-k szükségleteihez, elvárásaihoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!