Gazdaság

2013.02.03. 16:07

Számla ott, a pénz meg sehol - átlag 31 napot késik a fizetés

Somogyban a számlák 60 százalékát időben fizetik a cégek, ezzel a legjobb három térség között van megyénk, ám akik késnek a teljesítéssel, azok az országban a legtöbbet: 31 napot. Ez derül ki a PartnerControl döntéstámogató céginformáció-szolgáltatást is üzemeltető Bisnode csoport elemzéséből.

Balassa Tamás

Az elmúlt három évben folyamatosan és nagymértékben nőtt a cégbedőlések aránya, és ez a trend 2012-ben is tovább folytatódott, írja az elemzés. A múlt évben 4 százalékos volt bedőlési arány a magyar cégvilágban, vagyis átlagosan száz cégből négy vált fizetésképtelenné egy év alatt. Somogy az egy évvel korábbi 10. helyhez képest a 14. helyre csúszott vissza a fizetésképtelenségi rangsorban: a cégbedőlési arány 4,5 százalék fölött van. A megyék közül Nógrádban vannak kitéve a legnagyobb veszélyeknek a vállalkozások.A legkockázatosabb iparág továbbra is az építőipar: negyedik éve áll az első helyen 6,74 százalékos értékkel a legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparágak listáján, pedig 2008-ban még a legkockázatosabb tíz szektorban sem volt benne az akkori 1,23 százalékkal. A tavalyi év nagy meglepetése, hogy az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazata sokat esett vissza, míg két éve a 9. helyet foglalta el a listán, most a 3. lett. Szintén sokat romlott az élelmiszer-, ital-, dohánytermék-gyártás szektor helyzete.

A fizetési tapasztalatok elemzéséből látszik: a késedelmek nőnek. Tavaly ha egy cég késett a fizetéssel, akkor átlagosan 23 napot. Somogyban éllovas a 31 napos késedelemmel. Ez egy vállalkozás esetén komoly likviditási problémákat okozhat. Átlagosan a számlák 56 százalékát fizetik határidőben a cégek. Ez az érték valamelyest javult ugyan, de ez nem feltétlenül jelzi a morálváltozást, hiszen egyre többen szabnak szigorúbb fizetési feltételeket, és csak akkor teljesítenek, ha a fizetés megtörtént. Nógrádban a cégek 39 százaléka fizet határidőben, míg Tolna, Somogy és Fejér vállalkozásai 60 százalékban pontosak. Az átlagnál nagyobb fizetési késedelmekkel kell számolni Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy megyében és Budapesten.

A cégalapítási kedv két éve 3,45 százalékkal növekedett, ám tavaly jelentősen visszaesett. Ötödével kevesebb vállalkozást indítottak. Ilyen kevés új céget évek óta nem jegyzetek be. 2010-ig stabilan évi 50 ezer cég jött létre, azonban 2012-ben ez a szám 40 ezer körülire csökkent. Magyarországon 2012 végén közel 562 ezer társas vállalkozás működött.
A megyék zömében még nő a cégek száma, Somogyban is, ám a legtöbb céget számláló fővárosban már elindult a számuk csökkenése. Budapesten 0,11 százalékot csökkent a működő cégek száma; a legnagyobb mértékű, 2,54 százalékos emelkedés egy év alatt Csongrád megyében volt, míg a több cég Fejérben szűnt meg: 2,36 százalékkal csökkent a számuk.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!