Gazdaság

2013.04.24. 09:52

Adóbevallások: indul a nagy hajrá Somogyban is

Megkezdődött a visszaszámlálás: már csak 30 nap van vissza a bevallási határidőig. Somogyból tavaly 120 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, s másfél milliárd forintot igényeltek vissza.

Harsányi Miklós

A dél-dunántúli régióban eddig több mint 110 ezer bevallás érkezett be, de ennek még a kétszeresét várja a határidőig a hivatal, tájékoztatott Barlai Krisztina, a NAV szóvivője. A beküldött bevallások jelentős részét elektronikus úton továbbították az adózók.
– A legjellemzőbb hiba továbbra is az aláírás-hiány – hívta fel a figyelmet. – Enélkül érvénytelen a bevallás, olyan, mint ha az adózó be sem nyújtotta volna. A bevallási határidő elmulasztása több százezer forintjába is kerülhet a figyelmetlen adózóknak.A fontos határidők kapcsán a szóvivő jelezte: magánszemélyek részére május 21. a szja-val kapcsolatos bevallási határidő. Ide tartozik, ha az egyszerűsített bevallást az adózó javította, akkor ezt (1253E) kell az adóhivatalhoz visszaküldeni, a személyi jövedelemadó teljes adattartalmú bevallás benyújtása (1253) is időszerű, akárcsak a személyi jövedelemadó csökkentett adattartalmú bevallás beadása (1253 M), illetve az adónyilatkozat (1253ANY) eljuttatása.

Elektronikus úton, papíralapon, postai úton, illetve személyesen az ügyfélszolgálatokon is beadható a dokumentum. Szakemberek a bevalláskitöltő program használatát javasolják az adózók számára, amely már a kitöltés során ellenőrzi az adatokat és csak akkor engedi lezárni a bevallást, amikor már teljesen hibátlan. A program használatával rengeteg időt spórolhatnak meg az adózók.

– Az adóhatóság a visszatérítendő személyi jövedelemadót a bevallás beérkezésétől (javításától) számított 30 napon belül, legkorábban március 1-től utalja a megadott címre vagy számlaszámra – tudtuk meg. – A fizetési kötelezettséget a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetéssel, illetve postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai befizetéshez csekket a NAV ügyfélszolgálatain igényelhető.
Lényeges tudnivaló: ha az adózó által bevallott fizetendő személyi jövedelemadó nem haladja meg a 150 ezer forintot, pótlékmentes részletfizetés kedvezményt lehet kérni. A részletek befizetésének határideje az idén május 21., június 20., július 22., augusztus 21., szeptember 20., és október 21.

Somogyból tavaly 120 ezer személyi jövedelemadó bevallás érkezett. Barlai Krisztina érdeklődésünkre közölte: ennek 18 százalékát elektronikusan küldték be az adózók és több mint ötven százalékát a kitöltő program segítségével készítették el az ügyfelek.
– Az összes visszaigényelt adó összege meghaladta a 1,5 milliárd forintot – tudtuk meg. – Ez egy főre vetítve 32 253 forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!