Gazdaság

2013.09.17. 17:09

Csúcsbevallás: huszonegyen százmillió felett Somogyban

Lenyűgöző összegek: az idén huszonegy somogyi, tizenhárom baranyai, tizenegy Tolna megyei adózó vallott be 100 millió forintot meghaladó összevont és elkülönülten adózó jövedelmet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint az összevont jövedelmet vallók közül heten haladták meg a százmilliós értékhatárt: a két tolnain és egy baranyain kívül négy somogyi.

Harsányi Miklós

– A régióban Somogyban vallották be a legmagasabb összegű összevont jövedelmet, amely 253 millió forint volt – tudtuk meg Barlai Krisztina szóvivőtől. – A legnagyobb elkülönülten adózó jövedelmet is egy somogyi adózó vallotta be: 483 millió forintot.
Kettőezertizenegyben Somogyban kilenc adózó vallott be 100 millió forint feletti jövedelmet. Ezzel akkor megyénk az első helyet érte el a régió listán. A TOP 3 adózó mindegyikének elkülönülten adózó jövedelemből – például ingatlan értékesítés, osztalék, árfolyamnyereség – származott a bevétele. S amíg 2011-ben a legtöbb elkülönülten adózó jövedelem 540 millió 420 077 forint volt, addig ez tavaly 483 millió forintra rúgott.

Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője arról tájékoztatott: a régiónkban az előző évhez hasonlóan több mint 350 ezer darab személyi jövedelemadó bevallást nyújtottak be. Ennek 34 százalékát – 118 997 darab – Somogyból kapták. A problémák kapcsán kitértek rá: a jelentős arányú elektronikus kitöltés ellenére beérkezéskor még a bevallások ötöde hibás volt, de augusztus közepére már csak a bevallások 0,4 százaléka maradt hibás. A javítások folyamatosan zajlanak.

– Az egyszerűsített bevallás lehetőségét ez évben több mint 31 ezren választották a Dél-Dunántúlon, Somogyban 10 779 darabot tartott nyilván az adóhivatal – tudtuk meg Barlai Krisztinától. Azt is közölte: a bevallások elkészítése során leggyakrabban a lakáshitellel kapcsolatos, illetve a súlyos fogyatékos adókedvezményt vették igénybe az adózók.Az adóalapot csökkentő családi kedvezménnyel több mint 80 ezer, köztük 26 330 somogyi adózó élt a régióban. Ez régiós szinten 75 milliárd forintos összeg volt, megyénkben 24 milliárd forintot tett ki. A NAV adatai szerint egy adózó átlagosan 938 ezer forint adóalap-kedvezményt érvényesített. A szóvivő tájékoztatása szerint az összesen hárommilliárd forintos szja-visszaigénylést 87 ezer adózó kérte. (Somogyból 27 497-en).
– A visszaigényelt össze jelentősen eltéri a tavalyi 5 milliárd forinttól, melyet 146 adózó igényelt vissza – összegzett a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!