Gazdaság

2013.12.10. 15:42

A miniszter hálójában a halászat, felmondott a vezérigazgató

Beadta felmondását kedden Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Döntése hátterében az áll, hogy a vidékfejlesztési miniszter leállította a halászatot a Balatonon, és a zrt., illetve a halászat jelenlegi formájának a végleges megszüntetése is felmerült.

Fónai Imre

Nem a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., hanem a vidékfejlesztési miniszter állította le a halászatot a Balatonon és nem a hidegre fordult időjárás miatt, hanem mert a zrt., illetve a halászat jelenlegi formájának a végleges megszüntetése is felmerült – derül ki az elmúlt napok sajtóhíreiből, továbbá a szaktárca közleményéből és a miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakból.

Lapunk hétfőn írta meg, hogy rákérdeztünk Füstös Gáborra, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójára: mi áll a honlapjukon megjelent kurta közlemény hátterében, miszerint a szaktárcával történt egyeztetés után felfüggesztették a teljes halászati tevékenységüket a Balatonon. Akkor a vezérigazgató azt felelte: a hidegre fordult időjárás. Ehhez képest a vidékfejlesztési tárca közleményéből az derült ki: azért állította le Fazekas Sándor határozatlan időre halászatot, mert a zrt.-t  sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a halászati jogosultság mostani rendszerének átalakítását.

A miniszter ennél többet is mondott hétfői sajtótájékoztatóján. E szerint „a balatoni halászat körül viták voltak az elmúlt időszakban, sok panasz érkezett, sérült halakról, vízen éktelenkedő haltetemekről. Meg kell vizsgálni, szükség van-e egyáltalán ilyen szervezetre a Balatonon. A horgászok nagy lehetőséghez juthatnak, mert övék a Balaton vízfelülete.”
Felmerült: akár önkormányzati kézbe is kerülhet a halászat, a hajózáshoz hasonlóan.

„A Tisza-tavi modell követendő lehet, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával négy éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot” – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében. Lapunk is megírta, hogy a Tisza-tónál aláírásgyűjtésbe fogtak annak érdekében, hogy a parlament úgy módosítsa a jogszabályt: a tavaszi ívási időszakban legyen tilos a halászat mindenütt az országban.

Ezt megelőzően Kocsis Miklós keszthelyi önkormányzati képviselő vetette föl: szűnjön meg a halászat, kerüljön önkormányzati kézbe a Balaton halászati joga. „Természetes élővizekben semmi keresnivalójuk a halászoknak” – mondta akkor a képviselő, hozzátéve: a balatoni halászat veszteséges, állami támogatásra szorul, mégis prioritást élvez a százezres horgásztáborral szemben; a busa és az angolna száma ma már nem indokolja a halászat fenntartását, a busák a halászok szerint is a Balatonnal összefüggésben lévő halastavakból kerülnek a tóba. A Balaton szerinte horgásztó.

Erre felelte akkor Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója: „A Balaton nem horgásztó, hanem egy olyan természetes víz, amelynek a hasznosítási lehetőségei között jelentős szerepet kap a horgászat. Társaságunk önerőből gazdálkodik, sem állami, sem egyéb forrásból nem kap támogatást annak ellenére, hogy száz százalékban állami tulajdonú társaságként több közfeladatot is ellát, ilyen például a busa halászata. A halászat nem élvez prioritást a horgászturizmussal szemben. Sokszor elmondtuk, hogy a szelektív halászatot a horgászok, a horgászturizmus érdekében folytatjuk, hiszen a Balaton kiváló vízminősége mellett a busa veszélyes táplálék-konkurense a horgászok által preferált őshonos halaknak, illetve ezek ivadékainak. Érdekes kérdés, hogy természetes élővízen van-e keresnivalójuk a halászoknak? Ha a horgászok igényeit, érdekeit, a számukra a kedvező halösszetétel megteremtését tartjuk szem előtt, akkor igen. A horgász nem a vízterületre jellemző fajösszetételnek megfelelő arányban fogja a különböző halfajokat, és ezt a torzító hatást a nagy természetes vizek esetében szükséges halászattal egyensúlyozni.”



Füstös, aki egyébként most értetlenül áll Fazekas Sándor miniszter szavai előtt, azt állítja: a horgászegyesültek képviselőinek
a zrt. által szervezett november végi fórumon sem voltak komoly kifogásai a társaság tevékenységével szemben.

A horgászok inkább a zrt.-t ellenőriznék

– Jól hangzik, hogy legyen a Balaton a horgászoké, de halászatra szükség van; haltelepítés, busagyérítés, ezt szakemberekre kell bízni – mondta érdeklődésünkre Kontics Ferenc, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke. – Lehet a horgásztársadalom a kezelő (bár kérdés, hogy konkrétan mit értenénk ez alatt, hiszen a Balatonon sajnos eddig még nem sikerült egy egységes horgász-szervezetet alakítani), de ez csak formaság, a halászati tevékenyégnek ugyanis meg kell maradni.

Mások az érdekek: a pecásé az, hogy minél több halat fogjon, ugyanakkor nem fogyhat ki a hal a vízből. Az nagyon fontos lépés volt, hogy a balatoni halászatot végző társaságot nonprofittá alakították, azóta sokkal kevesebb a probléma a tevékenységükkel, mint korábban. A vízkezelő horgászok felügyelete alá tartozna a jövőben a halászat? Érdekes felvetés. Azt el tudnám képzelni, hogy a horgászok kapjanak valódi ellenőrzési jogosultságot abban, hogy mit és hogyan végez a zrt.; vagyis a közös hangot, az egyező érdekeket kellene inkább megtalálni egyeztetésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!