Gazdaság

2014.03.04. 07:39

A legszegényebb rokonok közt Somogy, sereghajtó a régiónk is

A tizenhatodik legszegényebb a Dél-Dunántúl az Eurostat legfrissebb, az unió régióit az egy főre jutó GDP alapján összehasonlító rangsorában. A Somogyot, Baranyát és Tolnát magába foglaló egységben az egy főre jutó hazai össztermék átlaga évi 11 200 dollár, ami a 25 100 dolláros EU-átlag 45 százaléka.

Vas András

A három megye közül Somogyban a legalacsonyabb, Tolnában a legmagasabb a GDP, ám utóbbit jelentősen felnyomja a paksi atomerőmű, nélküle a régió legkisebb megyéjének lennének a legrosszabbak a gazdasági mutatói. Persze minden viszonylagos, hiszen a teljes somogyi GDP megegyezik a kelet-afrikai, Etiópiától 1993-ban függetlenedett Eritreáéval, a megyei átlag pedig a törökökével – ugyanebben az összehasonlításban Baranya átlaga ugyanakkora, mint Mexikóé, a teljes gazdasági ereje pedig, mint a dél-amerikai Guyanáé, míg Tolna éves összterméke a dél-afrikai Lesothóé, átlaga pedig Horvátországé.A Dél-Dunántúl amúgy a hét magyar régió közül a negyedik legszegényebb, avagy leggazdagabb, hiszen a hazaiak közül alacsonyabb GDP-vel rendelkezik a Dél-Alföld – 11 100 dollárral gazdasági szempontból a 13. leggyengébb térség –, az Észak-Alföld – 10 700 dollár és 12. hely a legelmaradottabbak között –, valamint Észak-Magyarország – 10 ezer dollár és 9. hely –, míg a Közép-, illetve Nyugat-Dunántúl – 14 800 és 17 100 dolláros átlag –, valamint Közép-Magyarország – 27 600 dollár – gazdasági helyzete jobb, mint a Dél-Dunántúlé. Persze ez a jobb is viszonylagos, hiszen egyedül a Budapestet is magába foglaló közép-magyarországi régió GDP-je mondható uniós szempontból közepesnek – egészen pontosan az EU-átlag 110 százaléka –, a másik két, gazdaságilag magyar szinten fejlettebb egység azonban abba a 75 régióba tartozik, melyekben az egy főre jutó össztermék nem éri el az EU-átlag háromnegyedét: a Közép-Dunántúlon ez az arány 59, a Nyugat-Dunántúlon 68 százalék. A tíz legszegényebb uniós területi egységből egyébként öt bolgár, négy pedig román, rajtuk kívül Észak-Magyarország került a kevéssé elit top 10-be, s négy a top 20-ba, ahol a három országon kívül csak Lengyelország képviselteti magát. Az unió leghátrányosabb helyzetű régiójának, a bulgáriai Szeverozapadennek a gazdasági ereje viszont csak a 49 százaléka a dél-dunántúlinak, azaz 7200 dolláros GDP-jű térségből Somogy is igazi Kánaánnak tűnik...

Egészen elképesztő a különbség viszont, ha a Dél-Dunántúl gazdasági teljesítőképességét összehasonlítjuk a legjobb régiókkal: az egész unióban leggazdagabb Belső-London 80,4 ezres GDP-je az EU-átlag 321 százaléka, s 7,2-szerese a Somogyot is magába foglaló egységnek, a második legvagyonosabb Luxembourgé is hatszoros, a harmadik Brüsszel pedig 4,9-szeres különbséget mutat. A top 20 GDP-s régiók közé a térségből négy került be: Pozsony az ötödik, Prága a nyolcadik, Bécs a 11., míg Salzburg a 19. a rangsorban. Ami persze valamelyest csalóka, hiszen Budapest gazdasági ereje önmagában például Belgiuméval vetekszik, ám régiót Pest megyével közösen alkot, így a fővárosokat magukba foglaló 28 egység közül csak a 17. helyen áll: a litván, a lett, a ciprusi, a horvát, az észt, a bolgár, a görög, a lengyel, a szlovén és a portugál fővárosi régiót megelőzi, ám például Bukarestet nem, ugyanis a román országszékhelyhez nem tartozik gazdaságilag fejletlenebb terület.

S hogy a gazdaság állapota mennyire kihat az ott élők életére, jól mutatja, hogy a gazdaságilag tíz leggyengébb régió közül hét a várható élettartam szempontjából is a legrosszabbak közé tartozik: a három-három román és bolgár terület mellett Észak-Magyarország ebben a top 10-ben is helyet kapott – a harmadik legrosszabb a férfiak születéskor várható megélt kora –, a tizenegyedik az Észak-Alföld, a tizenkettedik pedig a Dél-Dunántúl – utóbbi régióban a somogyi adatok a legalacsonyabbak, az országban csak a borsodi, a szabolcsi és a komáromi statisztika rosszabb a megyebelinél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!