Gazdaság

2014.09.11. 15:42

Generációváltás zajlik az agráriumban

Több mint kétszázan vettek részt a Fiatal Agrárszakemberek Klubja rendezvényein, amelyeket a Syngenta szervezett Balatonszárszón, Kecskeméten és Hajdúszoboszlón az elmúlt napokban.

Harsáni Miklós

A szakmai előadásokon túl a 20-40 év közötti agrárgazdálkodók kötetlen formában meg tudták osztani tapasztalataikat is.
– A magyar mezőgazdaságban generációváltás zajlik – mondta Heicz Péter, a Syngenta üzletfejlesztési vezetője. – A 60 év feletti gazdálkodók hatvan százaléka rövid időn belül nyugdíjba vonul, helyüket fiatalok veszik át.

A kilencvenes évek elején a gazdasági-társadalmi változások miatt a földterületek jelentős része magántulajdonba került. Az ekkor középkorú gazdálkodók elkezdték egyéni, vagy társas formában gazdálkodási tevékenységüket. Pár éven belül közöttük, és az őket követő generáció tagjai között jelentős számban regisztráltak pályaelhagyókat, akik más gazdasági területeken találták meg a számításukat, így tulajdonképpen kimaradt egy generáció, amelynek ma már döntéshozói szerepet kellene betöltenie az agráriumban. A 2013-ban végrehajtott gazdaságszerkezeti összeírás adatai szerint 8,4 ezer gazdasági szervezet és 485 ezer egyéni gazdaság végzett mezőgazdasági tevékenységet. A KSH adatai szerint a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, átlagéletkoruk 56 év. Tavaly csaknem 62 ezer fiatal gazdát mindössze a gazdák 12,8 százalékát tartottak nyilván. A fiatalok átlagéletkora 34 év.– Az új generáció nincs könnyű helyzetben. Egy gazdálkodónak 2014-ben nem pusztán mezőgazdasági feladatokat kell ellátni, hanem olyan komplex vállalatirányítási, pénzügyi folyamatokat is menedzselni, amelyek 20-30 évvel ezelőtt elképzelhetetlenek voltak. Ezeket a rendezvényeket azért hívtuk életre, hogy olyan információkat közvetítsünk számunkra, amelyek révén sikeresebbek lehetnek a mezőgazdasági tevékenységükben, valamint a vállalkozásaik irányításában – hangsúlyozta Heicz Péter. – A fiatal korosztályt nagy nyitottság jellemzi az újdonságok és a tudás iránt, keresik hasonló korú társaikat, hogy megosszák  véleményüket, tapasztalataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!