Gazdaság

2014.11.13. 07:15

Szakikám, hol vagy? Köddé vált a szakképzett munkaerőnk

Alig vannak szakemberek, kevés a rögtön mozgósítható kőműves, burkoló, víz-, villlany- és gázszerelő Somogyban. Miközben Somogy építőipara gyakorlatilag áttelepült Ausztriába és Németországba, addig a somogyiak – magánemberek és vállalkozások egyaránt – azzal kénytelenek szembesülni, hogy az elvégzendő feladatokra hiába keresnek szakembert.

Harsányi Miklós

Hiánycikk a szaki, fiatal és idős egyaránt külföldre jár, ahol a somogyi bérek két-háromszorosát teszik zsebre. 
– Egy bádogost kerestem a desedai hétvégi házunk felújításakor, a csatornát szerettem volna lecseréltetni – mondta Szalai Gyula, a kaposvári KVGY igazgatója. – Nehezen találtam szakembert a munkára, s amikor végre sikerült felkutatni, egy életre elmentettem a telefonszámát. Nem egyedi a jelenség, sokaktól hallok hasonló gondokról. Kevés a jó, megbízható szaki, s nem csak egy-egy ágazatban. Hovatovább komoly kihívás lesz az apróbb házkörüli felújítások elvégzése. Fogalmam sincs, hogy mi lesz ennek a vége, ha a problémát nem sikerül megoldani.
Víz szivárgott a fürdőkádból, egy fiatal kaposvári pár riadtan kérte az ismerősök segítségét.Csak baráti közvetítés és hosszas utánjárás nyomán jutott el a megbízható mesterhez. Egy nyugdíjas kaposvári asszony néhány négyzetméteren szerette volna lecsempéztetni a fürdőszobáját, idegőrlő várakozással eltelt napok után kapta meg a kőműves telefonszámát. Szulimán József kaposvári cégvezető azt hitte, hogy az aljzat kiegyenlítés az egyszerűen, könnyen kivitzelezhető feladatok közé tartozik. Tévedett.
– Üzletünket az ősszel költöztettük el, s akadt néhány olyan munka, amit gyorsan elszerettünk volna végezni – folytatta. – Megértem kőművest találni, noha nem volt egetrengető feladat az építkezés. A feljárót szerettük volna betonoztatni, s a környéket rendbe hozni. Alig egy-két napos elfoglaltság volt, ám tényleg nem volt könnyű szakit keresni.

Oktatási reform ide, duális képzés oda, számos somogyi szakember szerint aligha várható a helyzet gyors javulása. Garbera István, a gyakorlati oktatóhelyek egyesületének elnöke szerint a szakmunkás képézéssel kapcsolatos gondokra hosszú évekkel ezelőtt, még időben felhívták a döntéshozók figyelmét. Azt mondta: 2007-ben fogadták el a törvénymódosítást, melynek lényege: a fő tevékenységben szakképzést biztosító vállalkozások támogatását megszüntetik. Részben ez, s egyéb más folyamatok vezettek a mostani állapothoz.
– Csodálkoznak, hogy ide jutottunk? – így Garbera. – Számos helyen jeleztük a bajt, beadványokat küldtünk a döntéshozóknak, korabeli újságcikkek is tanúsíthatják, hogy előre éreztük a gondokat. Sajnos, az idő minket igazolt, s a lakosság érzi, hogy kevés a jó szakember.

Budai Ferenc
, az iparosokat tömörítő Iposz somogyi elnöke elismerte: Somogyban valóban kevés a jól képzett, megfelelő gyakorlattal rendelkező szakmunkás. Szerinte a duális képzés elindítása fontos változást hozhat, ám a kézzel fogható eredményekhez időre van szükség.
– Ha valaki végez az iskolában, s két szöget képes beütni a falba, attól még korántsem biztos, hogy az illető kiváló szakmunkás – hangsúlyozta Budai. – Ehhez szerintem legalább 5-10 év gyakorlatra van szükség.
 
Budai szerint Somogyban továbbra is kevés a festő, a kőműves és a villanyszerelő, de az is súlyos terhet vesz a nyakába, aki gyakorlott asztalost vagy parkettást keres. Úgy látja: a krónikus szakmunkáshiányt mérsékelheti, ha anyagilag jobban megbecsülik a helyi dolgozókat, illetve tisztességes bérekkel sikerül haza csábítani a most külföldön dolgozó szakembereket. Ehhez arra is szükség van, hogy az őket foglalkoztató vállalkozások a közismert piaci nehézségek miatt ne 2008-as, hanem 2014-es díjszabással dolgozhassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!