Gazdaság

2015.05.14. 10:47

Devizahitelek: cégek is kérhetik a banki elszámoltatást

Nemcsak a magánszemélyek, de vállalkozások is kérhetik a devizahiteleik kapcsán jelentkező, a pénzintézetek által jogtalanul felszámolt költségeik visszatérítését. Legalábbis Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára szerint a Kúria jogegységi határozata nem tesz különbséget a magán-, illetve a céges szerződések között.

Vas András

– Bár a kormány csak a lakossági hitelek kapcsán rendelkezett az elszámoltatásról – tájékoztatott Kovács László –, jogilag a szerződések tisztességtelensége a vállalkozói hiteleknél is megállapítható, igaz, nem minden esetben.
A főtitkár szerint a támogatott forinthitelek nem jöhetnek szóba, de a normál forint-, valamint a devizahitelek esetében érdemes lehet lépni. Sok idő nincs rá, ugyanis a határidő a legtöbb pénzintézet esetében május végéig lejár. A vállalkozásoknak azonban maguknak kell kérniük a bankokat, hogy a szerződési feltételeket vizsgálják felül – ez már önmagában is elég lehet egy peren kívüli egyeztetésre vagy eljárásra.– Általánosan elmondható, hogy a vállalkozói hitelek esetében a bankok talán kevésbé módosították a szerződési feltételeket – jegyezte meg Kovács László –, ám a devizahiteles kérdéskör már önmagában visszatérítésre nyújt lehetőséget. Forinthitelek esetében, főleg a hosszabb futamidejű szerződéseknél pedig a bankok többször is megváltoztathatták a szerződési feltételeket. Kiemelt szerepe lehet a céges gépjármű-vásárlásoknak, ezeknél ugyanis meglehetősen gyakran maradt el a kockázatfeltáró nyilatkozat aláírása.


Kilencven helyett ötvenegy

Az elszámolásban érintett devizahitelesek 51 százalékának csökkent a havi törlesztő részlet, 26 százalékuknak pedig nem változott a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint – Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a forintosítási törvény elfogadásakor viszont azt állította, az érintettek kilencven százaléka jobban jár majd.
Ezzel szemben az MNB már jelezte, jelenleg mintegy 180 ezer jelzáloghiteles nem tudja fizetni adósságát, közülük nagyjából 80 ezer ügyfélen segíthet az elszámolás, a Nemzeti Eszközkezelő működésének kiterjesztése, illetve a magáncsőd tervezett bevezetése. Százezer adós esetében azonban újabb mentőakció szükséges. Rogán Antal szerint már a nyáron a kormány és a parlament elé kerülhet a jelzáloghiteleseket segítő újabb törvényjavaslat.
A bankok az elszámolás során eddig több mint 744 milliárd forintot fizettek vissza devizahiteles ügyfeleiknek: 181 milliárdot a már megszűnt szerződések esetében visszautaltak, az összeg nagyobb része pedig a tartozásokat csökkentette a még élő hiteleknél.

Ezek is érdekelhetik