Gazdaság

2015.05.21. 08:00

Ellenőrzés lesz, szankció nem: indul a mezőgazdasági felmérés

Ellenőrzéstől és szankcióktól tartanak egyes somogyi gazdák: a KSH mezőgazdasági felmérése napokon belül megkezdődik, ám néhány termelő ódzkodik az adatszolgáltatástól. Nem szívesen nyilatkoznak a földterület nagyságáról, az állatállomány összetételéről vagy a forgalomról.

Harsányi Miklós

– Olykor fura dolgokat hallani az állami hatóságok ellenőrzései módszereiről, s nem szeretne senki semmilyen bajt magának – így egy kaposvári környéki gazdálkodó, aki kérte, ne írjuk le a nevét. Szerinte a kistermelők is egyre kevesebbet beszélnek egymás között a munkáról, sokan féltik a munkájukat, piacukat, nem akarnak bajba kerülni azzal, hogy adatokat osztanak meg a külvilággal. A Központi Statisztikai Hivatal a kijelölt egyéni gazdálkodókat az idén kétszer keresi fel. Májusban és júniusban az állatállományon kívül a föld- és vetésterületet mérik fel, novemberben a növény- és állatállományban lezajlott változásokat rögzítik. Somogyban a májusi reprezentatív összeírás 29 települést érint: többek között Balatonendrédet, Balatonszentgyörgyöt, Berzencét, Buzsákot, Rinyabesenyőt, Szennát és Nagyberki mellett Siófokot és Nagyatádot is érinti.



– A mezőgazdasági statisztika annak érdekében, hogy teljes képet mutathasson be a magyar mezőgazdaság helyzetéről, a gazdaságok tevékenységéről, a termelők két nagy csoportját figyelik meg: a gazdálkodó szervezeteket és az egyéni gazdaságokat – indokolta a felmérést a KSH.

Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének megyei elnöke hangsúlyozta: előfordulhat, hogy egyes termelők bizalmatlanok, nem szívesen adnak tájékoztatást a tevékenységükről, ám a gazdaságnak szüksége van a hiteles adatokra. Ezért arra buzdít minden somogyi gazdálkodót, hogy segítsék az összeírók munkáját.
Forró Ilona, a KSH kaposvári osztályvezetője kiemelte: az adatokat bizalmasan kezelik, csak statisztikai célokra használják fel. S kizárólag összesítve hozzák nyilvánosságra az összes információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!