Gazdaság

2015.09.04. 12:50

A legjelentősebb kiállítások közé emelkedett a KÁN

– Nemcsak az egyetem, hanem Somogy nagy értéke is a rendezvény – mondta Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem (KE) rektora a 9. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóján pénteken a Pannon Lovasakadémián –, mely a kereslet és kínálat találkozása mellett az információcsere, kapcsolatépítés, a szakma és a szórakozás terepe.

Vas A.

A házigazda KE az idén immár kilencedik alkalommal rendezi meg a KÁN-t, mely az elmúlt esztendőkben nemcsak a Dunántúl, de az ország egyik legjelentősebb kiállításává nőtte ki magát. Az idei rendezvénynek – melyen több mint kétszáz kiállító jelent meg, s húsz-harmincezer látogatót várnak – különleges apropót adott, hogy ebben az évben negyedszázados a kaposvári CT, s tizenöt éve alakult meg a KE.A szervezők nem véletlenül választották helyszínnek a Lovasakadémiát: a mintegy 40 hektáros területen a természetes környezet, a megfelelő infrastrukturális háttér kiváló lehetőséget biztosít a tenyész- és haszonállatok bemutatására, a kiállítók kiszolgálására. A kiállításon az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek mellett környékbeli és dél-dunántúli élelmiszeripari cégek, vállalkozások, magántermelők is bemutatkozhatnak a nagyérdeműnek.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Az ország egyik legjelentősebb kiállításává nőtte ki magát a KÁN
[/caption]
– Több mint ötven esztendeje egy maroknyi ember elvetette a kaposvári agrároktatás alapjait – mondta Szita Károly, a megyeszékhely polgármestere –, ennek köszönhető, hogy az immár egyetemmé fejlődött intézmény kilencedik alkalommal adhat otthont a kiállításnak, s hogy olyan élelmiszeripar alakult ki a városban, mely rengeteg minőségi terméket tud betenni a hazai közösbe, emellett munkahelyeket adnak az itt élőknek.

Gyuricza Csaba
, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke arról beszélt, hogy az egyetemeket többféle szempont szerint lehet rangsorolni – többek között az oktatók tudományos fokozata, publikációi, vagy a hallgatói versenyek eredményei alapján –, ám az is fontos, egy universitas milyen kapcsolatot tart fenn a gyakorlati szakemberekkel, a mindennapi élet résztvevőivel, s a KE tevékenysége ebben is példamutató.
– Az ilyen rendezvények segítenek, hogy egy nap mindenki büszke lehessen nemcsak a magyar mezőgazdaság egészére – jelentette ki Gyuricza Csaba –, de az egyes gazdák, kistermelők a maguk kis gazdaságára: baromfiudvarra, a sertésólra vagy éppen a tehénistállóra.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Húsz-harmincezer látogatót várnak a KÁN-ra
[/caption]
Az MVH elnöke hozzátette: óriási a kormányzat felelőssége, hiszen a gazdák a támogatások alapján alakítják tevékenységüket, azaz megfelelően kell majd elkölteni az uniós pénzeket: komoly összegekről van szó, csak a vidékfejlesztési programból 5-600 milliárd forint jut a mezőgazdaságnak.
– Az új uniós pénzügyi ciklus nagy lehetőség, hogy 2020-ig olyan mezőgazdaság alakuljon ki az országban – állította –, mely az esetleges EU-támogatások megszűnése után is versenyképes tud maradni.

A megnyitó után megkezdődött a KÁN érdemi része: a három nap alatt tenyészállat-kiállítások és -bírálatok, különféle bemutatók, szakmai és szórakoztató rendezvényeknek, konferenciák várják az érdeklődőket, akik megannyi gasztronómiai programon is kényeztethetik magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!