Gazdaság

2015.10.28. 15:57

Somogyi méhészek tüntetnek Brüsszelben

A brüsszeli Európa Parlament előtt pénteken délelőtt tíz órától délután egyig tüntetnek a magyar méhészek. A csapat csütörtök hajnalban két autóbusszal indul, a tiltakozó akcióban 53 somogyi is részt vesz.

Harsányi Miklós

– Uniós méz vagyok, védjetek meg! – ilyen és hasonló táblákat is magukkal visznek a demonstrálók Brüsszelbe. Megírtuk: a méhészek egyik követelése, hogy az EU megfelelő szervezete azonnal indítson vizsgálatot és vegyenek nagyszámú mintát az EU-ba behozott kínai méztételekből, s vessék alá tudományos alaposságú vizsgálatnak. S ha kiderül a visszaélés, véglegesen tiltsák ki az EU-ból.– Az is fontos célunk, hogy a címkéken egyértelműen tüntessék fel a méz származási helyét és a keverési arányt – mondta szerdán lapunknak Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesületének elnöke. – Azt akarjuk elérni, hogy módosítsák az eredet-megjelöléssel kapcsolatos rendeletet és senki ne verhesse át a fogyasztókat.

A méhészek várhatóan találkoznak a magyar EP-képviselőkkel is. A demonstrálók ajándékot is visznek Brüsszelbe: részben somogyi akác- és virágméz kóstoltatót is tartanak. Tervek szerint szombaton dél körül térnek vissza az 1300 kilométeres útról. Pénteken a fővárosban is tiltakoznak a méhészek. A demonstráción előreláthatóan 300-400-an lesznek jelen, Somogyból több gépkocsival indulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!