Gazdaság

2015.11.09. 07:04

Az elmúlt öt év: négyre csökkent a toplistás somogyi cégek száma

Kilenc, hét, hat, öt, négy – az évek előrehaladtával így csökken 2010 óta a toplistás somogyi cégek száma. A HVG ismét összeállította a legjobb ötszáz hazai vállalat rangsorát, ezúttal a 2014-es árbevételük alapján. S bár a somogyi listások évek óta kevés változással ugyanazok, számuk azonban egyre csökken. Most a tavaly még toplistás DRV Zrt. maradt le a rangsorról.

Fónai Imre

A tabi Flextronics és a siófoki FGSZ Földgázszállító Zrt. stabilan őrzi megyei első és második helyét, a tabiak javítva tavalyi helyezésükön a hazai vállalatok közvetlen élmezőnyébe törtek, a siófokiak árbevétele és helyezése ugyanakkor bár évről-évre gyengébb, de még benne maradtak az első százban. A másik két somogyi 2014-ben is a mezőny hátsó régiójába fért.Egy-egy siófoki és tabi, valamint két kaposvári cég képviseli Somogyot a friss HVG-toplistán, de örömteli, hogy a listára került négyes összes árbevétele annak ellenére fölülmúlta a 2013-ast, hogy akkor még öten szerepeltek rajta. A négy társaságból ugyanis három növelni tudta bevételét (a Kométa különösen jó évet zárt tavaly az azt megelőzőhöz képest), csak a siófoki földgázirányító teljesített rosszabbul. Somogynál egyébként a megyék közül csak Békés (2) és Nógrád (3) szerénykedik kevesebb toplistás céggel, de meg kell jegyezni, hogy Zala, Baranya és Tolna sem tud négynél többel büszkélkedni. E tekintetben Budapesten kívül (218 toplistás cég az 500-ból) Pest (76), Komárom (25) és Fejér (24) áll a legjobban.

A jövő listája a HVG szerint már nem is az árbevételi, hanem amelyiket az alapján állították össze: mekkora hozzáadott értéket állítanak elő, azaz mennyivel járultak hozzá az ország GDP-jéhez? Ezt úgy számolják ki, hogy a bevételből levonják az úgynevezett anyagjellegű ráfordításokat. E top 100-as rangsorban az FGSZ Földgázszállító Zrt. a legjobb somogyi, az előkelő 21. helyen, de befért az első százba a Flextronics Zrt. is, negyvennegyedikként. Az Olajterv Zrt.-re a 71. helyen bukkantunk, mely ugyan nem somogyi cég, de meghatározó tagja a vállalatcsoportnak a siófoki Kőolajvezetéképítő Zrt.
A válságállósági rangsorban azonban már csupán a tabi elektronikai társasággal találkozunk. A hetilap az utóbbi évek hagyományát követve azt is összesítette, hogy melyek azok a cégek, melyek a gazdasági válság kezdete, azaz 2008 óta a legnagyobb mértékben növelni tudták az árbevételüket. E szerint a Flextronics a huszonharmadik.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Somogyi toplistás cégek
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!