Gazdaság

2016.03.04. 12:25

Három nyaras pontyok a Balatonban

Idén már több mint 66 tonnányi három nyaras ponty került a magyar tengerbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jóvoltából.

Fenyő Gábor

A haltelepítések sora február 5-én kezdődött Keszthelyen, de Badacsonyban, Vonyarcvashegyen, a somogyi oldalon pedig Berényben és Lellén is került bőven potyka a vízbe.

– Háromszáz tonna ponty az éves telepítési kötelezettségünk – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Ebből 32 tonna már tavaly év végén, 66 pedig már idén bekerült a magyar tengerbe; az év hátralévő részében még durván 202 tonnányi potykát telepítünk majd.

Ami a további haltelepítések illeti: egy nyaras, vagyis kb. 10 dekás süllőből hat tonnányi, továbbá 250 ezer darab, 3–4 centis előnevelt csuka kerül 2016-ban a Balatonba. Compóból és széles kárászból is vagy tonnányi mennyiséget telepítünk, de harcsa, balin és menyhal is kerül majd a Balatonba.

Tavaly 22 helyszínen telepített halakat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A cég speciális teherautója összesen 141-szer fordult, s 23 km híján 10 ezer kilométert tett meg.Nem csak a Balatonba kerül hal: közgyűlést tartott a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület. A 150 tagot számláló csapat vezetősége módosította az alapszabályt, s az idei haltelepítési programról is egyeztettek. Dékány András, a szervezet elnök közölte: a tavalyihoz hasonlóan idén is közel 70 mázsa halat – zömmel pontyot – telepítenek. A projekt több ütemben zajlik le, az elsőt várhatóan áprilisban hajtják végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!