Gazdaság

2016.03.04. 16:58

Vidéken még él a kertbarátság

Ápolják a vidéki kertművelés hagyományait a mernyeiek, s a somogygesztiek - az aktuális kerti munkákban való összefogás, és egymás szakmai segítése hosszú évek óta tart a kertbarátoknál.

Gyeszát Zsolt

Habár szakmájukat tekintve különböző embereket fog össze az egyesület, közösen törekednek a kertművelés-, s a növényvédelem mélységeiben való megismerésére. Illés Csaba harmincöt éven keresztül volt a Mernyei-Geszti Kertbarátok Egyesületének elnöke, ezidő alatt szakmailag is elmélyült a kertművelés témakörében - elmondása alapján számtalan kertészeti-, szőlészeti-, borászati előadást szerveztek az évek során neves vendégelőadókkal. - Az előadásokat gyakran nyíltan meghirdettük, hogy minden saját kertet művelő érdeklődő csatlakozhasson hozzánk - kezdte.

Szakmailag vonzotta a kertművelés, érdeklődése másokat is motivált, egyesületté alakultak - közülök többen szerezték meg a növényvédelemi zöld könyvet is. A képzés elvégzése kiszélesíti a növényvédelem lehetőségeit - feljogosít különböző növényvédő szerek használatára.
- Tavasszal a szőlő-, s a gyümölcsösök metszései kerülnek előtérbe, ez jelenti a legsürgetőbb munkát jelenleg - így Illés Csaba. Úgy néz ki, hogy jóval előrébb van a természet az ilyenkor megszokottnál, tapasztalom szerint közel három hetes előnyben. A rózsának már most két centiméteres rügyei vannak, a védettebb helyeken hajtások, s levelek nőnek - február végén, március elején ez nem szokott jellemző lenni. A metszéseket majd a lemosó permetezésekkel célszerű folytatni, főleg az enyhébb tél miatt, hiszen átteleltek a kórokozók, amiket gyéríteni kell valamilyen módon. S a vetések ideje is most következik, mihelyt felszárad a talaj. A petrezselyem például nagyon lassan kel, érdemes időben, nedves talajba vetni. Az esedékes munkák közt van a borsó, sárgarépa, zöldségek vetése, ugyanúgy a hagymafélék dugványozása.



Mára ötvenöt aktív tagot fog össze a kertművelés szeretete Mernyén. - Úgy tapasztalom, hogy a falvakban is a legtöbben az áruházak polcairól veszik le a zöldségeket, ahelyett, hogy saját kerttel foglalkozzanak - mondta. - Jóllehet az idő hiánya is okozza ezt, illetve a saját kertművelés költségei, de a hozzáállás is bizonyára változott. Ezért igyekszünk ápolni a hagyományokat, az otthon megtermelt zöldségnek nincsen párja - tette hozzá.

- Aktuálissá vált, hogy a metszésről szervezzünk szakmai előadást márciusban, ezt természetesen ingyen látogathatják külső érdeklődők is - mondta Horváth Lajos, az egyesület új elnöke. - Az előadásokkal bárki képezheti magát, hogy jobb minőségű veteményest, szőlőt tudhasson kertjében - tette hozzá.

Kaposváron is virágosítanak
Közel tíz millió forintos összeggel készül Kaposvár a Virágos Magyarországért pályázatra - tájékoztatott Herczeg Attila városgondnok. - Évelő növényeket-, s egynyári virágokat is ültetünk 90-100 ezres darabszámmal - a város egész területén virágosítunk, két millió négyzetméter zöldfelületünk van. A kiemelt területek az Európa-, Berzsenyi-, a Színház-park, s a Somogy Áruház előtti területek. A virágok március közepétől indulóan kerülnek elültetésre - közölte a városgondnok.

A legszebb konyhakerteket keresik Csurgón
Csurgó város is csatlakozott a "A legszebb konyhakertek" elnevezésű országos programhoz. - A kezdeményezésbe való becsatlakozásnak több oka van, egy tradícionálisan mezőgazdasági városról van szó, s a verseny a lakosság számára is egyfajta motiváció lehet saját kert művelésére - tájékoztatott Füstös János, Csurgó polgármestere. - A város jövőbeli perspektíváit a mezőgazdaság és a turisztika jelenti, ehhez pedig a verseny is pozitívan járulhat hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!