Gazdaság

2016.09.24. 08:12

Levél ment Orbán Viktornak is - nincs elég munkás a vidéken

Kelemen Sándor levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági, és Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszternek és Orbán Viktor kormányfőnek.

K. G.

Egykor 70 munkásnak adott megélhetést Kelemen Sándor családi vállalkozása két másik hasonló mezőgazdasági vállakozással együtt Gige és Rinyakovácsi térségében. Jelenleg Kelemenéknek mindössze két alkalmazottjuk van. Nincs aki dolgozzon a környéken, helyette inkább közmunkásnak állnak a falusiak. A közmunkában azonban kevés hasznos elfoglaltságot találnak, állítják a gazdák. Közben az emberhiány lassan már a mezőgazdasági vállalkozások létét fenyegeti. A helyzet annyira aggasztó, hogy Kelemen Sándor levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági, és Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszternek és Orbán Viktor kormányfőnek. Megoldásokat is javasolt, hogyan vonhatnák be a közmunkások tömegét újra a mezőgazdasági termelésbe.



Ha nem fagyott volna el az idei termés, nem tudom, hogy ki szüretelne, mert nincs munkáskéz. Emiatt negyed gázzal megyünk – mutatott körbe Kelemen Sándor az 1,7 hektáros áfonyásán. Ekkora nagyságú áfonyás csak Istvándi és Berzence közelében található a megyében. Kelemenéknek 10 hektár csemetésük is van, erdészeti szaporítóanyagot, tölgyet, égert, nyírt, fenyőket nevelnek.
– 1981 óta termesztünk csemetéket. Kezdtük kicsiben, aztán bérföldön, majd sajáton folytattuk. A helyi embereknek adtunk munkát Gige, Rinyakovácsi térségében – mondta az őstermelő. –  Munkavállalói kiskönyvvel rendelkeztek a dolgozóink. Összeírtuk azokat, akik munkát akartak vállalni, ehhez még a kultúrházat is elkértük a polgármestertől, kezdetben annyian voltak. Szerződést kötöttünk velük, kiváltották az őstermelői engedélyt. Most az a helyzet, ha főállású őstermelő lenne egy helyi lakos, akkor havi 7 ezer forint tébét kellene, hogy fizessen, ezt pedig senki sem vállalja. Inkább benne ragadnak a közfoglalkoztatásban. Azt a lehetőséget sem használják ki, hogy fizetetlen szabadságra mehetnek, és nem szakad meg a közmunkaviszonyuk.

Kelemen Sándor levélben foglalt megoldásának több sarkaltos pontja is van.
– A normál piaci munkavégzés előnyt élvezhessen a közmunkával szemben, ha valakinek ilyet ajánlanak, azt legyen köteles elfogadni a közmunka előtt. A törvény szerint az önkormányzatok nem szerződhetnek velünk, hogy a közmunkásokat mi foglalkoztassuk. Miért ne köthetnék én az önkormányzattal termeltetési szerződést? Velük számolnék el, ők pedig a közfoglalkoztatottakkal. Sőt az is égetően szükséges volna, hogy a helyi gazdálkodók előnyt élvezhessenek ebben a rendszerben.
– 70 ezer munkáskéz hiányzik az országban a kertészetekből – tette hozzá. – Erdélyből jöttek eddig néha vendégmunkások, de lassan ők is továbblépnek, mennek Nyugatra, ahol többet kereshetnek. Közben pedig a 360 fős Gigéből 70 embert rendeltek be közmunkára. Ott aztán egy másfajta munkamorált vesznek fel, véli Kelemen Sándor és felesége. Munka helyett sokan a mobiltelefonjaikat nyomkodják, és cigiznek. Közben a gazdák kivágják a gyümölcsfákat: sokan az orosz embargó miatt kezdték, de most már azért, mert nincs munkás, aki leszedje a termést.

Energiafűz az önkormányzatoknak

Kelemen Sándor végezettsége szerint erdőmérnök és növényvédelmi szakmérnök. A SEFAG-nál osztályvezetői beosztásban dolgozott, aztán állt a saját lábára. Elmondása szerint az áfonyásnál a talajvizsgálat is sokba került, és hárommillió forint volt egy kút kialakítása az öntözéshez, csak hosszas bürokrácia után tudtak beszerezni minden vízügyi engedélyt. Minek, ha nem tudunk termelni, tette fel a kérdést.

A csemetéshez sok munkás kellene, mert ha dömping van, és ki kell szedni a földből 2-300 ezer darabot, 20-30 dolgozóra is szükség van. Az ágazatot az emberhiány mellett még számos probléma sújtja. Úgy érzik, a pályázatokból kihagyták őket. Ugyanakkor az áraik nyomottak: a szaporító anyagoknál egy bükk csemete, a színe java itthon 24-25 forintba kerül, míg Ausztriában 120-140 forintba. A nehézségek ellenére kiváló szakmai munkát végeznek Kelemenék. Van egy általuk felkarolt energiafűz klónjuk, amely a Csallóközből, Dékány községből származik. A szlovák erdészettudományos intézettől vásárolták és elszaporították a magyar hatóságok engedélyével. Számos kísérlet után államilag is elismert fajta lett, Kelemenék a fajta fenntartói. Önkormányzatoknak, intézményeknek ajánlható, kisebb kazánokat kiválóan el lehet látni vele. Ha az önkormányzatok megvásárolják a dugványt, és kitermelik az energiafűzt, a szállítási költséget is megspórolják. Kelemenék Szlovákiából, Csehországból is kapnának megrendelést, de aggódnak, hogy nem lesz elég munkásuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!