Gazdaság

2016.10.27. 15:01

Fókuszban a növekedés, a foglalkoztatás és az innováció

Számos forrás nyílt meg országosan, így a megyében működő vállalkozások számára is, melyeket fejlesztésre, növekedésre fordíthatnak a nyertes pályázók. Ebben adtak útmutatást a Piac&Profit magazin által szervezett konferencián előadó szakemberek az érdeklődőknek csütörtökön.

Gyeszát Zsolt

A Pénz, de honnan? című konferencián Szita Károly polgármester a köszöntőjében arról beszélt, hogy minél erősebb a helyi vállalkozói szféra, annál inkább javulhat a foglalkoztatási ráta, s azzal együtt csökkenhet a városban a betöltetlen álláshelyek száma. – Kaposvár gazdasága erősödik, közel vagyunk a kitűzött célhoz, és ha így haladunk, akkor az évtized végéig meg is tudjuk valósítani, hogy mindenki dolgozhat, aki akar – mondta Szita Károly. – Az első nyolc hónap munkanélküliségi rátája 4,5 százalék, egy évvel korábban ez a ráta 6,1 százalék volt.Gedei Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársa, GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) projektmenedzser elmondta, cél, hogy Magyarország a 2014 és 2020 között hazánkba érkező európai uniós forrásokat gazdaságfejlesztésre és innovációs célokra közvetítse ki kis- és középvállalkozások (kkv), nagyvállalatok, intézmények felé. – Úgy fogalmazták meg a programot, hogy kielégítse az Európai Unió célkitűzéseit és a magyar gazdaságpolitika törekvéseit – tette hozzá Gedei Gábor. Ilyen uniós célkitűzés például az, hogy 2020-ra a 20-64 évesek legalább 75 százalékának munkahellyel kell rendelkezni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Konferencia a gazdaságfejlesztési támogatásokról
[/caption]
Gedei Gábor kiemelte, a vállalkozók által benyújtott projektnek támogatni kell azokat az elvárásokat, melyeket a kötött célrendszer meghatároz. Ilyen többek között az energiahatékonyság növelése, a munkanélküliség csökkentése, a képzések növelése és fejlesztése. A 2014 és 2020 között Magyarországra érkező összeget kiegészíti a magyar költségvetés, így mintegy 12 ezer milliárd forint állhat rendelkezésre, melyet 2020-ig minél jobban kell hasznosítania a magyar gazdaságpolitikának. A 2733 milliárd forint keretösszeggel rendelkező GINOP főként a kevésbé fejlett régiók támogatására irányul.
Elmondta, a programon belül részterületeket fogalmaztak meg. A kkv-szektor számára jelentős, 500 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre 2020-ig, melyek eszközfejlesztésre, kapacitásbővítésre irányulnak.

Hangsúlyos a vállalkozások energiahatékonyságának növelése is, melyre 70 milliárd forint keretösszeget különítettek el. – A munkaerőhiányon felül kevés a megfelelően képzett szakember is – tette hozzá Gedei Gábor. Ezért épült be a gazdaságfejlesztésbe a foglalkoztatás és a képzés, hogy legyenek források a kkv-k számára is, hogy megfelelően képezhessék a munkaerőt, és ezáltal ki tudják elégíteni az egyre magasabb igényeket, melyeket a nagyvállalatok megfogalmaznak a kkv felé.
Összesen 54 támogatási felhívás jelent meg 2014 óta országosan, melynek során 10670 támogatási kérelem érkezett be, 3430 pozitív támogatói döntés született.

Ezek is érdekelhetik