Gazdaság

2016.11.09. 07:27

Hihetetlenül nagy veszteséget okozhat a madárinfluenza

A szakember szerint akár hárommilliárd forint kárt okozhat a hazai baromfiágazatnak a napokban bejelentett madárinfluenza.

Harsányi Miklós

Beszámolók szerint a Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívül ország tiltotta meg az élőbaromfi és a különféle baromi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: jelenleg a Dél-Afrikai Köztársaság, Hong-Kong, Izrael és Japán vezetett be korlátozásokat élőbaromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra és húskészítményekre vonatkozóan.



– Pillanatok alatt hihetetlenül nagy veszteséget okozhat egy ilyen fertőzés – hangsúlyozta lapunk kérdésére Stromajer László kaposfői egyéni vállalkozó, aki több mint 20 éve foglalkozik pulykahizlalással. Jelenleg mintegy 5000 darab állatról gondoskodnak, a legutóbbi szállítmányt három napja vitték el tőlük. Az 55 éves szakember szerint a madárinfluenzáról szóló beszámolók rendkívül gyorsan terjednek és a negatív piaci, gazdasági hatás is ilyen ütemben csapódik le. Úgy látja: nem alaptalan hárommilliárdos kárról beszélni, a piac amúgyis rapszódikus, így a mostani eset újabb súlyos következményekkel, nem várt fejleményekkel járhat.

– Rengetegen felkapták fejüket a hírre, s egymás után hallani, hogy tiltó korlátozásokat vezetnek be – emelte ki. – A gazdasági gondok már látszanak, s ki tudja, hogy ezután majd még milyen újabb szigorításokat jelentenek be még ezután a külföldi országok. A piacvesztés befolyásolhatja az ágazat jövőjét, ronthatja a kilátásokat, s nyilván több szakmabeli attól tart, hogy az árakat lenyomja a mostani ügy, ami növeli a veszteségeket. Ha a piacon szűkül a mozgástér, abból komoly anyagi baj lehet.

Az eddigi információk szerint nem jutott ki a madárinfluenza-vírus a tótkomlósi pulykatelepről, mondta az országos főállatorvos. Bognár Lajos, a Kossuth Rádió reggeli műsorában hangsúlyozta: a Békés megyei telep fertőtlenítését még nem fejezték be. A szakember arról is beszélt, már tárgyalnak a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel az esetleges exportkorlátozásokról. Hozzátette: a cél, hogy a korlátozás legfeljebb a Békés megyében tartott állatokra vonatkozzon. Korábban kilencezer pulykát vágtak le Tótkomlóson a madárinfluenza vírusa miatt. A hatóságok a környéken mintát vesznek a nagyobb állattartó telepeken. Újabb megbetegedésekről nem kaptak bejelentést, így Bognár Lajos országos főállatorvos szerint jó eséllyel sikerült a járványt megfékezni.

Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének megyei elnöke rámutatott: a baromfitartók vesztesége egyelőre csak becsülhető. A közvetlen káron kívül tetemes lehet a közvetett kiesés is: azokba az országokba, ahová nem szállíthatnak a magyar exportőrök, oda nyilván előbb-utóbb újabb beszállítók jelentkeznek, s a piac visszahódítása csak óriási erőfeszítés árán valósítható meg. Lényegesnek nevezte a hazai termelők megfelelő védelmét, kárenyhítését, továbbá azt, ha másik országban hasonló madárinfluenza-fertőzéses eset következik be, akkor szükség esetén a magyar hatóságok is hasonló intézkedéseket foganasítsanak.

– Ha tápot hoznak vagy a tojást viszik el, akkor is rendkívül ügyelünk a szabályok maradéktalan betartására, akárcsak minden más alkalommal a napi munkában – közölte Keszeg Tibor, a baromfitartásra szakosodott Dráva-Völgye Farm Kft. munkatársa, aki szerint ha egy kisvállalkozás – az említett okok kapcsán – elveszíti a megrendelését, akkor könnyen fejre állhat a cég.

– Szükség van az összes állategészségügyi- és higiéniai előírás következetes betartására, mi is a lehető legnagyobb biztonságra törekszünk – tudtuk meg Dodonka Józseftől, a mikei Do-Ko Farm Kft. ügyvezetőjétől. A mikei elő-, illetve a kálmáncsai utónevelőben 8-10 ezer darab pulykát tartanak.  – A Békés megyei esetről természetesen értesültem, a megfelelő tájékoztatást időben kiadták a hatóságok. Mi folyamatosan dolgozunk, a szakemberek akárcsak korábban, most is rendszeresen elvégzik az állatállomány ellenőrzését. Rendben van minden, a gyakori és alapos vizsgálat alapvető érdek.
A cégvezető szerint egy-egy ilyen eset nyomán árcsökkenés tapasztaltható a piacon, de azt senki nem tudja megjósolni, ez az állapot átmeneti vagy tartós marad. A cégvezető kiemelte: a fokozott óvatosságra szükség van, s erre ösztönzi az összes hazai vállalkozót. Döntő szerepük van a higiéniai előírások betartásának, így például szigorú szabályok vonatkoznak a telepre történő belépésre, illetve az élő állat szállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!